hotel bell

Upoznajte Skijatos – mali zeleni raj u Egejskom moru

Mondensko, a opet ne previše skupo, najveće ostrvo iz grupe Sporadi, mora da se vidi i doživi. Turistički dragulj Egeja, sa 60 plaža, bogatim noćnim životom, prelepom prirodom i čistim morem, Skijatos vas natera da se u njega zaljubite na prvi pogled

Od Evie, drugog po veličini grčkog ostrva, do Skijatosa, malim turističkim kruzerom se stiže za oko sat i po, a prvi utisak jeste da je retko naseljen, jer najvećim delom obale dominiraju hotelska naselja i odmarališta. Činjenice kažu da, na 50 kvadratnih kilometara, živi tek nekoliko hiljada ljudi, najviše u istoimenom glavnom gradu. Upravo na prilazu ostrvu sa južne strane, nalaze se i najlepše plaže. Ali o njima nešto kasnije.

Tek kada je “Argonaftis“ u širokom luku zaobišao jedan mini rt, ukazao se i na suncu zablistao Skijatos, administrativni centar ostrva, smešten na brdu iznad uvalice, kao uredno poslagane lego kocke. Impresivan i nestvarno lep, utisak je koji vas obuzima dok se približavate pretrpanoj marini. Sve ono što karakteriše Grčku, kao i celi Mediteran, videćete u ovom ljupkom gradiću.

Kuće belih fasada, sa plavim portalima, stisnute jedna uz drugu i jedna iznad druge i uske kamene ulice i uličice, koje formiraju pravi lavirint, ali vas sve dovedu ili do centra, ili do luke. Stotine manje ili više strmih stepenica su, takođe, karakteristika Skijatosa i uglavnom prolaze tik uz ulazna vrata kuća.

Duž glavne ulice i pored pristaništa, smenjuju se prodavnice i taverne, poslastičare, kafići, kafane, lokali sa brzom hranom, za giros i suvlaki “s nogu“. U ponudi sve i svašta i po cenama za svačiji džep. Poneke su jednake onima na kopnu, ali ovo ostrvo još uvek skupim za većinu Srba, obajašnjavaju vodiči, čine cene smeštaja.

Na prepunim ulicama se mogu čuti svi svetski jezici, a većina posetilaca je u jednodnevnoj poseti ostrvu. Na njihovoj ruti je nezaobilazna lokacija vidikovac, sa koga se pruža pogled na grad i južni deo ostrva. Njime dominira crkva Svetog Nikole, zaštitnika moreplovaca i putnika. Ture svakako obilaze i kuću-muzej Aleksandrosa Papadijamantis-a, književnika i oca grčke himne, kao i drevnu tvrđavu Buarci.

Nacionalna turistička organizacija Grčke je 1964. godine donela odluku da Skijatos postane prioritetna zona za razvoj turizma i tada je na ostrvu izgradjen i prvi asfaltni put. Izuzetnu popularnost ostrvo je imalo sredinom 70-ih godina prošlog veka, kad se na njemu okupljao svetski džet-set. Izgradnjom aerodroma, 1984.godine, Skijatos je prerastao u mesto masovnijeg turizma. Delom zahvaljujući holivudskom filmu „Mamma Mia“ (2008.) ,koji je postigao svetski uspeh, lepote Skijatosa su postale dostupne ljubiteljima netaknute prirode širom sveta.

Iako ih je ranije bilo, danas na ostrvu nema nijedne fabrike i sve je podređeno turizmu. Sve je više mladih posetilaca, zbog bogatog i zanimljivog noćnog provoda, ali i čuvenih žurki na plažama, koje traju do jutra. U glavnom gradu plaža gotovo i nema, ali ih je na malom Skijatosu više od 60. Najpoznatije su Banana, Agia Eleni, Kolios, Troulos, Agia Paraskevi, ali je jedna od najlepših ne samo u Egejskom moru, već i na čitavom Mediteranu- Kukunaries, ili Šišarka.

Sitan pesak boje starog zlata i kristalno čista voda, čija se boja preliva od najsvetlije do najtamnije plave, prirodna hladovina i položaj koji je štiti od vetrova, čine ovu plažu najomiljenijom na ostrvu. Moderan put vodi gotovo do samog ulaza, pa brojni turisti, smešteni u drugim delovima ostrva, upravo ovde rado dolaze na kupanje, kajting, skijanje na vodi, ronjenje.

Skijatos, mali zeleni raj u Egejskom moru, razgledali smo i upoznali za jedan dan, ali bi nam za uživanje u kristalno čistoj vodi i divnoj prirodi, malo bilo i deset puta toliko. Kako je većinii nas to, za sada, nedostupno, toplo preporučujemo bar obilazak ovog turističkog bisera Mediterana, čije ime, u prevodu znači Senka Atosa, zbog položaja koji zauzima u odnosu na istoimeno poluostrvo.

Check Also

Uzmi račun i pobedi: Sutra na RTS-u prvo izvlačenje u novom ciklusu nagradne igre

Prvo izvlačenje u novom ciklusu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi” održaće se u subotu, …

Оставите одговор