hotel bell

Javna rasprava o nacrtu izmena Zakona o dualnom obrazovanju, danas se održava na Viskoj poslovnoj školi u Leskovcu

O predloženim izmenama i dopunama će govoriti Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, a javnu raspravu otvoriti ministar prosvete, Branko Ružić

Podsetivši da je Srbija sistem dualnog obrazovanja pokrenula pre četiri godine, gradonačelnik Goran Cvetanović je naglasio da je on, u proteklom periodu, zahvaljujući posvećenosti direktorke Grujić, koja potiče iz Leskovca, znatno usavršen, izbrušen i prilagođen potrebama privrede:

– Danas su u sistem dualnog obrazovanja uključena 3 preduzeća, odnosno 5 škola, sa 9 obrazovnih profila. Smatramo da idemo pravim putem, ali moramo da težimo povećanju broja privrednih subjekata i obrazovnih ustanova. Smatram da je edukacija kroz rad, najbolji način da se mladi ljudi, nakon završenog školovanja dobiju posao, a kompanije – kvalitetne kadrove. Videli ste juče, na Sajmu zapošljavanja, da je za posao apliciralo više od 500 lica, a nadam se da će dosta njih dobiti priliku da svoje znanje i veštine implementira u praksi.

Visoka poslovna škola, odnosno Akademija Južna Srbija, sa sedištem u Leskovcu, mesto je druge javne rasprave u Srbiji. Direktorka Gabrijela Grujić ubeđena je da će odavde poteći zanimljivi predlozi za dopunu Zakona o dualnom obrazovanju, vrlo važnom u obrazovnom sistemu Srbije:

– U aktuelnom vremenu, teorijska znanja nisu dovoljna i mi smo toga svesni. Tek u praksi se kvalitet stečenog znanja može izmeriti. Izmenama predlažemo povećanje broja sati za učenje kroz rad- 60 sati na trogodišnjem i 40 sati na četvorogodišnjim obrazovnim profilima. To, umesto dosadašnjeg jednog, podrazumeva tri dana boravka učenika u kompanijama. Razlog je što smatramo da mladi ljudi, kroz, do sada mali broj časova, ne mogu da steknu sve potrebne kompetencije. Vlada je, takođe, relaksirala proces akreditacije preduzeća. Definisani su i uslovi za sticanje uloge Trening centra pri školama i verujem da će Leskovac biti sedište jednog.

Trening centri će, dodala je direktorka Grujić, biti oplemenjeni opremom za industriju 4.0, u slučaju da kompanije nisu u stanju da učenicima pruže takve uslove.

Promene na tržištu rada, zahtevale su nov sistem školovanja kadrova, ali ono što je najviše doprinelo našem zaokretu ka dualnom obrazovanju, jeste činjenica da je Srbija postala jedna od ”omiljenih” ekonomskih destinacija stranih ulagača, istakao je ministar Branko Ružuć:

– Bez toga, simbioza našeg obrazovnog sistema i tržišta rada, ne bi davala očekivani refleks. Vrlo agilno smo prionuli na posao i sistem dualnog obrazovanja je uspešno zaživeo. Vreme je, ipak, donelo promene, zbog kojih su izmene Zakona neophodne. Naš nacionalni model je nastao spajanjem najboljih segmenata nemačkog, austrijskog i švajcarskog sistema. Zbog interesovanja javnosti, omogućili smo i studiranje po dualnom obrazovanju na 10 visokoškolskih ustanova i 36 studijskih programa. To je čitav sistem podiglo na još viši nivo, ocenio je ministar Ružić.

Check Also

UPOZORENJE METEOROLOGA: Do nedelje na jugu Srbije na snazi narandžasti meteo alarm

Republički Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na vremenske (ne)prilinike danas i za vikend. Na …

Оставите одговор