Home / DRUŠTVO / Izložba o odevanju i kićenju u leskovačkom kraju, postavljena u čak tri muzejske galerije, biće otvorena sutra u podne
hotel bell

Izložba o odevanju i kićenju u leskovačkom kraju, postavljena u čak tri muzejske galerije, biće otvorena sutra u podne

“Odelo ne čini čoveka, ali mnogo govori o njemu“, naziv je obimne, zanimljive i vrlo vredne nove postavke Leskovačkog muzeja. Od rođenja ideje, do realizacije, prošlo je deset godina, a iza svega stoji vrlo posvećen rad sedam žena

Na press konferenciji, sazvanoj sa ciljem najave sutrašnjeg otvaranja, čulo se da je izložba podeljena u devet tematskih celina:

– U jedinstvenom ambijentu, izlaganjem odevnih predmeta, nakita, fotografija, predmeta za ukrašavanje i aksesoara, na nesvakidašnji način, prikazana je istorija leskovačkog kraja i kroz način odevanja. Tokom šezdeset godina rada, naš muzej je prikupio i sačuvao ogroman broj artefakata, a za mnoge od njih nije bilo prilike da se predstave javnosti. U prošlosti, više nego danas, odeća i nakit su govorili o pojedincu i to, ne samo o odevanju i kićenju, već i o društvenom statusu, rekla je jedna od autorki, Mira Ninošević.

Ona je naglasila da su deo postavke i kostimi iz filma o Leskovcu- malom Mančesteru, a Julijana Pešić dodala da su svi eksponati, osim rimskih, za koje su, iz razumljivih razloga napravljene replike, originalni.

Rad na modno -istorijskom vremeplovu od praistorije do savremenog doba, potpisuju: Slađana Rajković, Smilja Jović, Julijana Pešić, Mira Ninoševoć, Jelena Radović, Aleksandra Grgov i Radmila Krstić.

Otvaranje je zakazano za sutra, 10. maj u podne, a naslovnom fotografijom želimo samo da zagolicamo vašu radoznalost.

 

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.