Home / DRUŠTVO / Izbori verovatno 3. aprila: Dačić – sredinom februara raspisivanje parlamentarnih, a početkom marta predsedničkih izbora
hotel bell

Izbori verovatno 3. aprila: Dačić – sredinom februara raspisivanje parlamentarnih, a početkom marta predsedničkih izbora

Predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, razgovarao je danas sa stranačkim kolegama iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga, i to je jedan od poslednjih sastanaka te vrste, pred očekivane parlamentarne i predsedničke izbore.

Socijalistička partija Srbije je uvek spremna za izbore, ali je važno da se “radna temperatura“ podigne i da na vreme uđemo u pripreme, rekao je Dačić, na press konferenciji:

– Na ovim sastancima želimo da vidimo kakav je nivo organizovanosti, mada je, kad je SPS u pitanju, jug Srbije uvek bio najbolji. Nakon ovih unutarstranačkih sastanaka, slede razgovori sa Srpskom naprednom strankom, jer još uvek nije odlučeno da li ćemo sa aktuelnim koalicionim partnerom, nastupiti na jednoj ili dve liste. Što se tiče predsedničkog kandidata, više puta sam rekao da ćemo sa “naprednjacima“ imati zajedničkog kandidata.

Dačić je, osvrćući se na deceniju partnerstva sa SNS-om, ocenio da su ostvareni vrlo značajni rezultati u reformama, te da ciljevi ostaju isti: da se čini sve kako bi Srbija nastavila da se ubrzanim koracima kreće napred. Zbog toga je, dodaje, neophodno da se u zemlji sačuva politička stabilnost, a to zbači dijalog o svim važnim pitanjima, ali i odgovornost svih u političkom procesu.

Veruje da će na predstojećim izborima, koji će, najverovatnije, biti održani 3. aprila, Socijalistička partija zabeležiti dobre, tačnije standarde rezultate, na nivou prethodnih.

– Obzirom da ćemo imari istovremeno parlamentarne, predsedničke, a ponegde i lokalne izbore, teško će biti predvideti rezultate. Naravno da očekujem više glasova, ali ćemo mi, kao što rekoh, imati zajedničkog predsedničkog kandidata. Cilj nam je da on pobedi u prvom krugu. Što se tiče parlamentarnih izbora, a što potvrđuju i istraživanja, nije sporno da će SPS biti prisutan u Skupštini, verujem sa najmanjem istim brojem poslanika.

Komentarišući rezultate sa prošlonedeljnog referenduma, prvi čovek SPS-a je istakao da je zadovoljan, ali da je Parlament, izmenom Ustava praktično razvlastio samog sebe, jer o izboru sudija i tužilaca više neće odlučivati Narodna skupština, a da su poslanici bili najveći zagovornici izmena najvišeg državnog akta.

Dačić je najavio da će, u skladu sa Izbornim zakonom, sredinom februara biti raspisani parlamentarni i lokalni izbori u pojedinim gradovima i opštinama, a na 90 dana pre isteka mandata predsednika, a to pada početkom marta i izbori za predsednika Srbije.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.