Home / DRUŠTVO / IN MEMORIAM: Preminuo Dragan Radović, profesor književnosti, književni kritičar, pesnik i pisac,
hotel bell

IN MEMORIAM: Preminuo Dragan Radović, profesor književnosti, književni kritičar, pesnik i pisac,

U Leskovcu je u 65. godini preminuo Dragan Radović, urednik Književnog programa u Leskovačkom kulturnom centru u penziji.

Radović je preminuo posle višenedeljne borbe sa Korona virusom.

Dragan Radović je rođen 1955. godine u selu Dobra Voda. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Leskovcu, a Filološki fakultet – odsek z asvetsku književnost u Beogradu. Ostavio je dubok trag u leskovačkom svetu kulture i umetnosti, a prepoznatljiv glas, stručni komentari ali i duhovite opaske postale su važan segment većine kulturnih, umetničkih ali i zabavnih manfestacija u Leskovcu, posebno onih posvećenih deci.

Bavio se poezijom, prozom, knjićevnom kritikom, recitovanjem, a autor je brojnih radova objavljenih u književnim časopisima i listovima. Dobitnik je nekoliko nagrada za književno stvaralaštvo.

Uređivao je časopis za književnost i umetnost „Pomak“, objavio, kako je govorio „jednu malecku knjigu za decu i priredio jednu od Leskovac za golemi“. Knjiga pesama za decu „Kupen petl“ i za one starije Čuprija bad svetom (Leskovac)“ ostaju u amanet Leskovčanima za sećanje na ovog velikog umetnika i čoveka koji je čuvao i negovao leskovački govor.

Pre dolaska u Leskovački kulturni centar, radio je u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ i Narodnom pozorištu po 10 godina,

Check Also

Gigant gradnja u Leskovcu podiže zgradu sa 18 stanova i četiri lokala

Foto: arhiva ilustracija Gigant gradnja u Leskovcu gradi stambeno poslovni objekat sa prizemljem i dva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *