Početna / DOGAĐAJI / DECO VEŽITE SVOJE OČEVE: Danas je pravoslavni praznik OCI
hotel bell

DECO VEŽITE SVOJE OČEVE: Danas je pravoslavni praznik OCI

Vernici Srpske pravoslave crkve danas obeleževaju praznik OCI.

Ovaj praznik uvek pada u prvu nedelju pre Božića i predstavlja pripremu za Božić.

Na praznik Oci deca vezuju svoje očeve koji trebaju da „plate otkup“ odnosno ranije pripremljenim darovima obraduju svoju decu.

U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti. Najpre oci i majke, u treću nedelju pred Božić, koja se zove Detinjci, izjutra rano „vezuju“ svoju decu, a deca im se „dreše“. Pošto je to uvek nedelja po Svetom Nikoli, to obično „Sveti Nikola ujutru donosi deci poklone“.

U drugu nedelju pred Božić, koja se zove Materice, oci i deca „vezuju“ majke (matere), a one im se „dreše“. U nedelju pred sam Božić, koja se zove Oci, majke i deca „vezuju“ oce, a oni im se „dreše“. Ovo uzajamno „drešenje“ je uzajamno činjenje poklona ljubavi, što stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima. Takvu prazničnu atmosferu stvorili su istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši Mu se u Vitlejemskoj pećini, uz darove: smirne, tamjana i zlata. Simvolika ovog uzajamnog „vezivanja“ i „drešenja“ dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Srpski narod je osmislio na svom sopstvenom iskustvu naš hrišćansko-pravoslavni kalendar, koji je ujedno i srpski narodni kalendar. Detinjci, Materice i Oci su, dakle, naši narodni praznici nanizani u predprazništvu Rođenja Hristovog, tako da su u sredini Materice, dan majki, jer je majka veza po kojoj „da nije majke, ni sveta ne bi bilo“.

Materice su praznik Svetih srpskih majki, Detinjci su dan Svete srpske dece, a Oci – dan Svetih srpskih otaca, čiji se broj ne može izbrojati.

Pogledaj takodje

Sistemska greška ili ne? Banka“Inteza“ Leskovčanima skinula pa vraćala novac na računu

Foto:pixabey Korisnici banka „Inteze“ širom Srbije žale se da im je banka greškom prekjuče i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *