Home / DRUŠTVO / I Leskovac imao svog predstavnika u Tokiju, fizioterapeuta Žarka Stamenkovića
hotel bell

I Leskovac imao svog predstavnika u Tokiju, fizioterapeuta Žarka Stamenkovića

Naš mladi sugrađanin je, na tek završenim Olimpijskim igrama, bio član nacionalnog medicinskog tima.

U Srbiju, odnosno Beograd, vratio se sa poslednjom grupom reprezentativaca i za Dnevnik juga sumira utiske iz dalekog Tokija:

– Ovo je bilo ostvarenje sna. Ne mogu iskazati koliko sam srećan što sam bio deo nacionalne delegacije na najuspešnijim Olimpijskim igrama u istoriji Srbiji. Velika je to čast i vrlo sam ponosan na svoj skroman doprinos tom uspehu. Utisci su fenomenalni i mogao bih satima pričati o tome, kaže Žarko Stamenković, rođeni Guberevčanin, koji je pre dva dana proslavio 32.-gi rođendan.

Pitamo ga kako se našao u nacionalnom medicinskom timu:

– Već celu deceniju radim u Ambulanti “Fizio“ u Beogradu, koja je očigledno od Olimpijskog komiteta Srbije, prepoznata kao medicinska ustanova sa dobrim stručnjacima. Saradnja je počela pre pet godina, kada sam pozvan u nacionalni medicinski tim, koji će brinuti o zdravlju srpskih sportista na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju. Nakon toga došao je Baku, a ove godine smo otišli i u Japan, što je viši level i svakako još jedna potvrda stručnosti lekara i fizioterapeuta iz tima.

U Tokiju je Olimpijski komitet Srbije imao svoj medicinski blok, sa najsavremenijim i svim najneophodnijim aparatima, kako bi se našim sportistima u svako doba dana i noći mogla pružiti zdravstvena zaštita i nega. Iako je bilo posla, na svu sreću nismo imali ozbiljnije intervencije, ali smo svakodnevno radili na sportistima, da na terene izađu što pripremljeniji. U Medicinskom timu bila su 3 lekara i 4 fizioterapeuta i mogu vam reći da smo često izlazili u susret i sportistima iz drugih zemalja. Ono što je za ove Igre bilo karakteristično su vrlo specifični vremenski uslovi. Visoke temperature nisu takmičarima predstavljale problem, koliko izuzetna vlažnost, što su na svojoj koži najbolje osetili sportisti čija su borilišta na otvorenom.

Uprkos tome, igre u Japanu su, kao što se zna, najuspešnije u istoriji Srbije, a to znači da su svi članovi olimpijske delegacije, od sportista, do logistike, dobro odradili posao.

– Verujem da je tako i nadam se da će to biti preporuka medicinskom timu za Olimpijadu u Parizu, već za tri godine. Olimpijski komitet neguje svoje stručnjake, koji iskustvo stiču godinama, prateći sportiste na velikim takmičenjima. Tako sam se i ja kalio, nadajući se da ću zaslužiti mesto u nacionalnom timu za Tokio. Kad se to ostvarilo, ispunila mi se velika želja da budem od pomoći momcima i devojkama, koji s ponosom nastupaju pod srpskom zastavom.

Žarko Stamenković je inače rođen u Guberevcu, gde mu i sada žive roditelji. Nakon završene srednje medicinske škole u Leskovcu, upisuje visoku školu za fizioterapeuta u Ćupriji, a ubrzo po diplomiranju zapošljava se u “Fiziu’, odakle je pre pet godina kooptiran u nacionalni medicinski tim.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *