Home / DRUŠTVO / Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji
hotel bell

Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji

Gradski štab za vanredne situacije razmatrao je danas epidemiološku situaciju u gradu, ali i započeti proces vakcinacije.

Izveštaj je podneo epidemiolog i zamenik direktora Doma zdravlja Leskovca dr Časlav Nedeljković.

U poslednja 24 časa stiglo je 87 rezultata testiranih za grad Leskovac od čega je 11 rezultata pozitivno. Trenutno se čeka 21 rezultat za čitav Jablanički okrug. Što se hospitalizovanih pacijenata tiče, trenutno je u Opštoj bolnici smešten 131 pacijent (91 iz Leskovca), primljeno je 6 pacijenta a otpušteno 3. Nijedan pacijent nije upućen u Klinički centar Niš, a preminula su dva pacijenta. Jedan iz Lebana star 82 godine i iz Vučja star 74 godine, obojica pozitivni na prisustvo kovida 19. Na kiseoniku su 82 pacijenata, na respiratoru 3 hospitalizovana – kazao je dr Časlav Nedeljković

Nedeljković je dodao da je s obzirom na to da je epidemijska slika i dalje nepovoljna, preporuka struke da se pored pridržavanja mera i držanja fizičke distance kao i rigorozne kontrole nadležnih organa sprovede i imunizacija svih kategorija stanovništva prema planu imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije radi postizanja kolektivnog imuniteta u što kraćem roku.

O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji govorio je i gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr Goran Cvetanović koji je posebno naglasio značaj vakcinacije.

-Iako se situacija poboljšava moramo i dalje biti disciplonovani i poštovati mere. Pored discipline jako oružje u borbi protiv virusa korona su vakcine. Vakcinacija u našem gradu je počela 31. decembra 2020. godine. U Gerontološkom centru vakcinisano 143 korisnika i 10 zaposlenih. Pored njih danas je završena imunizacija u privatnim domovima za starije gde je ukupno dato 46 vakcina. Vakcinacija zaposlenih u zdravstvu započeta je u petak u Opštoj bolnici Leskovac, 08.01.2021. godine i do sada su date 182 vakcine. Vakcinacija će biti omogućena svim zainteresovanim osobama. Od danas, svi građani Republike Srbije imaju mogućnost da se za vakcinaciju prijave elektronskim putem na portalu E-uprava gde unosom svojih podataka možete podneti zahtev za neku od vakcina koje budu bile dostupne. Sutra dr Nebojša Dimitrijević ima sastanak u ministarstvu tako da ćemo sačekati nove informacije – istakao je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je kazao da ovi brojevi mogu delovati nezadovoljavajuće, ali je dodao da moramo imati u vidu da se rad u zdravstvenim ustanovama odvija u smenama, da je nemoguće vakcinisati veliki broj ljudi odjednom. Dimitrijević je kazao da je ministar naložio da se naprave ekipe za sprovođenje masovne vakcinacije jer je u Srbiju stigao veliki broj vakcina i da će sutra imati podatak o načinu i rokovima.

Check Also

Loša vest za kafopije, cena kafe raste i do 300 dinara

Prema najavama Aleksandra Bogunovića, iz Privredne komore Srbije cena kafe će od oktobra poskupeti, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *