Početna / DRUŠTVO / Gradski štab za vanredne situacije o epidemiji, vakcinaciji, poplavama i sanaciji šteta
hotel bell

Gradski štab za vanredne situacije o epidemiji, vakcinaciji, poplavama i sanaciji šteta

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu u sali Skupštine grada Leskovca.

Na sednici je razmotrena aktuelna epidemiološka situacija ali i situacija nastala nakon poplava i vremenskih nepogoda koje su prouzrokovale dosta problema u Leskovcu i okoli.

Izeštaj o epidemiološkoj situaciji podenala je dr Zorana Kulić, epidemiolog iz Zavoda za javo zdravlje Leskovac koja je naglasila da je situacija iz vanredne sada prešla u „nepovoljnu“ ali da i dalje postoji opasnost od brzog širenja virusa.

-Iako se može uočiti tendencija pada broja obolelih, kao i da je počela masovna imunizacija stanovništva, napominjemo da još uvek nismo u situaciji manjeg rizika od infekcije a zbog postojanja činioca koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije predlog mera i dalje ostaje: poštovanje svih mera naloženih od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca kako bi se sprečilo dalje širenje virusa u populaciji; rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada Leskovca sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte, izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenje broja kontakata na minimum, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku, ali i postići što veći obuhvat imunizacijom svih kategorija stanovništva prema planu imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije radi postizanja kolektivnog imuniteta u što kraćem roku – kazala je epidemiolog dr Zorana Krsić.

O epidemiji, izazovima i problemima koje nosi govorio je i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-Danas se nastavlja vakcinacija na svim punktovima – na glavnom u hali Partizan, kao i u Grdelici, Vučju, Brestovcu i Manojlovcu. Teče malo slabijim intenzitetom nego inače, s obzirom na to da je Vlada donela odluku da se dnevno vakcinišu samo oni građani koji su dobili poziv preko portala E-uprava sa terminom vakcinacije s ciljem da se izbegnu gužve na punktovima i prioritetne kategorije i stariji sugrađani koji su zakazali termin ne stoje i čekaju u redovima. Za danas je predviđeno da se imunizacija sprovede kod 237 naših sugrađana. Od jutros do 12 časova dato je 188 vakcina, a ukupno do sada 9181, što je prilično pozitivan podatak s obzirom na to da je na teritoriji grada Leskovca do sada registrovano ukupno 4433 lica pozitivna na virus korona. Operateri kol centra grada Leskovca i dalje su u službi građana, pružaju sve neophodne informacije kao i pomoć starijim osobama oko prijave preko portala E-uprava. Ukupno do sada primljeno je 1255 poziva, samo od jutros od 8 časova kako je krenuo sa radom kol centar, 109 poziva – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Posebna tačka dnevnog reda bili su probemi nastali tokom januara zbog obilnih padavina i poplava.

-Grad Leskovac je nabavio i još dve muljne pumpe za izvlačenje vode kapaciteta 1500 litara u sekundi, tako da sada ima ukupno četiri, kao i dve profesionalne sušilice za isušivanje vlage u poplavljenim prostorijama, sa pratećom opremom. Koje se po potrebi, a na zahtev meštana ili Mesnih zajednica odpremaju na ugroženo područje u saradnji sa JKP Vodovodom Leskovac. Vrednost ove nabavke je 949.300,00 dinara. U sredu, 27. januara 2021. godine, nam je Vojska Srbije odobrila da koristimi tri njihova agregata snage 5 kilovata, koja će nakon regulisanja međusobnih odnosa izmeću Gradske uprave i Ministarstva odbrane biti u funkciji i raspoređeni u Grdeličkom kraju. Možemo da zaključimo da Grad Leskovac, Gradska uprava, Odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove, zahvaljujući autoritetu i angažovanju gradonačelnika Gorana Cvetanovića, trenutno ima na raspolaganju 14 agregata za proizvodnju struje, 4 muljne pumpe kapacitete 1500 litara u minuti i 2 profesionalne sušilice vlage, sa pratećom opremom. Zaposleni koji se bave poslovima Civilne zaštite su u potpunosti spremni za rad sa navedenom opremom. Slobodno se može reći, da Grad Leskovac, nikada do sada nije imao ove stvari, koje su dragocene u pomoći građanima kada su izloženi elementarnim nepogodama – rekao je Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović podneo je izveštaj o i situaciji u mestima Gornje Stopanje, Šainovac, Bobište, Jarsenovu, Donjem Sinkovcu, Vinarcu, Čekminu i Donjem Bunibrod koja su tokom vikenda ugrožena od poplava zbog povećane količine padavina gde se na sreću uglavnom radi o poljoprivrednom zemljištu:

-Na putu Gornje Stopanje – Turekovac, kod preduzeća Mesokombinat, usled jake bujice urušio se most, ova deonica je zatvorena za saobraćaj. Na putu ka Jarsenovu se javilo klizište i odron. Radnici nadležnog JP Urbanizam su na terenu kako bi pronašli najbolje moguće rešenje za ovaj problem. U ovom trenutku, voda se povukla sa svih lokacija i vodostaj je uredan. Nastavlja se sa praćenjem stanja i u skladu sa vremenskim prilikama saniraju se oštećenja. Ovom prilikom poručujem svim našim sugrađanima da ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu i da ćemo dati sve od sebe da sprečimo plavljenje domaćinstava i useva, ali i da saniramo štetu koja je već načinjena – istakao je Cvetanović.

Gradonačelnik je, govoreći o sanaciji vodotokova u Leskovcu, istakao je da je u nadležnosti grada Leskovca je oko 560 km vodotokova II reda i da se tokom godine sprovode određene preventivne aktivnosti na terenu, odnosno izvode se određeni građevinski radovi na onim lokacijama koje prema proceni predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje poplava manjih ili većih razmera. Dodao je da su u poslednjih nekoliko godina na teritoriji grada izvedeni radovi na oko 110 lokacija i urađeno je blizu 120 kilometara vodotokova II reda, za šta je izdvojeno blizu 52 miliona dinara i da Gradu umnogome pomaže JVP „Srbijavode nadležno za vodotokove prvog reda.

Govoreći o izveštajima Komisije, Cvetanović istakao je da je Komisija za objekte do sada obišla 132 domaćinsta i procenila štetu na 43 stambena objekta, 116 pomoćnih objektata i šest poslovno-privrednih objekata u 23 mesne zajednice i rekao da se veći obim štete se javio u sledećim mesnim zajednicama Veliko Trnjane, Gornji Bunibrod, Donji Bunibrod, Guberevac, Donje Stopanje, Vinarce, Grdelica, Oraovica, Velika Grabovnica, Badince, Rudare, Bobište, Kukolovce, Naselje Slavko Zlatanović, a pojedni slučajevi koji su pretpeli štete od poplava su se javili u naseljima Ančiki, Belanovce, Drćevac, Presečina, Velika Biljanica, Donja Slatina, Šarlince, Pečenjevce, Radonjica

-Na obrađenom poljoprivrednom području Komisija za štetu na poljoprivrednom zemljištu je konstatovala da su na voćarskim i ratarskim kulturama, uglavnom ozima pšenica, štete minimalne. Štete nastale u povrtarskoj proizvodnji, a naročito u zaštićenom prostoru, plastenicima, takozvanim zelenim fabrikama na otvorenom su većeg intenziteta – dodao je Goran Cvetanović.

On je dodao i da se svi građani kod kojih Komisija nije izvršila procenu mogu i dalje javiti, uz javni poziv objavljen je i obrazac za prijavu štete koji se može preuzeti sa sajta grada ili na šalteru pisarnice u zgradi osmospratnice.

Miloš Kocić, predsednik Komisije za procenu štete na objektima govorio je o njenom radu.

„Komisija je formirana na Gradskom veću i krenula je sa terenskim radom od 18. januara kada su i pristigle prve informacije sa terena preko mesnih zajednica po prijavama građana. Komisija broji ukupno 9 članova i oni su svakodnevno na terenu i vrše procenu štete. Prema dosadašnjoj evidenciji prijavljeno je oko 200 domaćinstava u ukupno 23 mesnih zajednica. Kako vreme odmiče, dobijamo i pojedinačne prijave i dopunjujemo te spiskove, tako da se trudimo da nema oštećenih u radu komisije – kazao je Kocić.

Rade Velinov, član Komsije za procenu štete na poljoprivrednim zemljištima, istakao je da je do sada od strane poljoprivrenih proizvođača, vlasnika poljoprivrednog zemljišta prijavljena šteta u ukupno 20 katastarskih opština, i to: Bogojevce, Priboj, Turekovac, Vinarce, Zalužnje, Međa, Vlase, Veliko Trnjane, Šišince, Kukulovce, Kaluđerce, Crcavac, Donji Bunibrod, Velika Grabovnica, Donja Slatina, Velika Biljanica, Gornje Krajince, Graovo, Boćevica i Oraovica.

-Prijave se uglavno odnosne na štete na ratarskim i voćarskim kulturama. Postupajući po prijavama Komisija je odmah izašla na teren i do sada obradila i izvršila uvid u faktičko stanja na dve trećine poljoprivrednog zemljišta zahvaćeno poplavama – kaže Velinov.

Pogledaj takodje

U leskovačkoj Covid bolnici od 70 pacijenata 54 na kiseoniku

U leskovačkoj Covid bolnici hospitalizovano je 70 osoba. U prethodna 24 časa bilo je 6 …

Jedan komentar

  1. Bravo za Velinova,Kocića i Popovića. Mladi, marljivi i vredni ljudi. Samo napred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *