Grad Leskovac obnovio zvonik Crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu

Zvonik crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu dobio je novi izgled a iz budžeta grada za ove radove izdvojen je iznos od 3,2 miliona dinara.

Marija Rajković, član Gradskog veća naglasila je značaj ovog projekta:

“Ovaj projekat je posebno značajan jer je završen u godini jubileja – ove godine obeležavamo 180 godina od izgradnje Crkve Svetog Ilije. Obnova zvonika je od velikog značaja ne samo zbog bezbednosti i dugotrajnosti, već i zbog očuvanja lepote i autentičnosti naše kulturne baštine.”

Gradonačelnik Goran Cvetanović izrazio je zahvalnost svim učesnicima u projektu, ističući da će grad Leskovac nastaviti sa ulaganjima u verske objekte.

“Ova crkva je nas očuvala kroz vekove, tokom Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, pa i tokom turske okupacije. Drago mi je da smo uspeli da obnovimo zvonik sa gotovo 30.000 evra i da je Pečenjevac dobio novu priliku za očuvanje svog kulturnog i duhovnog nasleđa.”

Dalibor Jovanović, paroh Crkve Svetog Ilije, dodao je:

“Obnova ovog zvonika je izvedena s velikim poštovanjem prema arhitektonskoj vrednosti, čuvajući originalni izgled i značaj. Hvala svima koji su učestvovali u ovom projektu.”

Radovi na sanaciji zvonika su deo šire inicijative grada Leskovca za poboljšanje infrastrukture i očuvanje kulturnog nasleđa u regionu. Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da će se radovi nastaviti i u narednom periodu, s posebnim fokusom na održavanje verskih objekata i unapređenje životnih uslova meštana.

“Ovaj projekat nije samo ulaganje u fizičku strukturu, već i u očuvanje identiteta i tradicije našeg naroda. Nastavićemo da radimo na unapređenju Pečenjevca i drugih naselja, jer to dugujemo našim precima i našoj zajednici -zaključio je gradonačelnik Cvetanović..

Check Also

Slava i Dan policije u subotu na gradskom trgu

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava u Leskovcu, u subotu 22.06.2024.godine slavi Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, …