Home / DRUŠTVO / Gerontološkom centru u Leskovcu, od Ministarstva zdravlja- najsavremenije sanitetsko vozilo
hotel bell

Gerontološkom centru u Leskovcu, od Ministarstva zdravlja- najsavremenije sanitetsko vozilo

Ovako moderno i kompletno opremljeno transportno-sanitetsko vozilo, Ustanova za odrasla i stara lica u Leskovcu do sada nije imala, ocena je šefova medicinskog tima u Centru, koji dodaju da pokretnom punktu za prevoz i urgentno zbrinjavanje korisnika, ne nedostaje apsolutno ništa

Donacija Ministarstva zdravlja je deo projekta “Hitan odgovor Srbije na covid-19“. Vozilo je marke “Citroen“ i znatno je modernije od sanitetskog kombija, koji je Ustanova pre pet godina dobila od resornog ministarstva:

– Patologija naših korisnika se, u poslednjih 10 godina, znatno promenila. Najveći boj korisnika su zavisna ili poluzavisnia lica, pa su dve trećine objekta pretvorene u stacionar. Svakodnevno ih je potrebno prevesti do Doma zdravlja na specijalističke preglede, Opšte bolnice Leskovac ili Kliničkog centra u Nišu, radi hospitalizacije i lečenja. Zbog toga će ovo moderno vozilo našoj Ustanovi biti više nego korisno, ocenila je direktorka, Gordana Savić.

Vrednost donacije je 4,2 miliona dinara i još jedan je dokaz da Ministarstvo zdravlja poklanja punu pažnju stanovništvu u trećem dobu, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– Podrška države je kontinuirana i zahvaljujući njoj smo rekonstruisali zgradu Ustanove, što je koštalo preko 62 miliona dinara. Dodatno je grad Leskovac uložio 5,6 miliona za zamenu stolarije, 7 miliona u Dnevnik boravak i redovno finansira usluge, poput gerontodomaćica. Ovi vredni ljudi zaista zaslužuju sve pohvale, a da se radi kvalitetno, govori i činjenica da je Ustanova za odrasla i stara lica Leskovac, druga u Srbiji bodila licencu. Razgovarao sam malopre sa pojedinim korisnicima, koji kažu da im u Domu ne nedostaje ništa.

Gerontološki centar raspolaže sa 180 mesta, ali poslednjih godina, broj korisnika ne pada ispod 200, zbog čega je doneta odluka da se usluga smeštaja i brige više ne pruža građanima izvan Jablaničkog okruga. Medicinski tim Ustanove čine dva lekara, 14 sestara i tehničara i 26 negovatelja.

Check Also

Pucnjava u selu kod Leskovca, iz lovačke puške ranio komšiju

U jednom selu u okolini Leskovca sinoć se dogodio incident – pišu beogradski mediji. Kako …

Оставите одговор