Home / DRUŠTVO / Fiskalizacija- Kvalitetan sistem kontrole platnog prometa ili još jedan pucanj u prazno?
hotel bell

Fiskalizacija- Kvalitetan sistem kontrole platnog prometa ili još jedan pucanj u prazno?

Naš sagovornik iz knjigovodstvene agencije “Profi“, Nebojša Đokić, u komentaru za Dnevnik juga kaže da su novim sistemom fiskalizacije obuhvaćeni već registrovani poslovni subjekti, a trgovina na crno i “siva ekonomija“ će ponovo ostati ispod radara poreznika

Iako je novi Zakon o fiskalizaciji je stupio na snagu 1. novembra prošle godine, Ministarstvo finansija je privrednim subjektima “ostavilo“ rok od šest meseci prelaznog perioda za postepeno prilagođavanje na novi sistem. Obzirom na to da je najveći broj njih čekao bukvalno poslednji dan za uvođenje u upotrebu novih fiskalnih kasa, mnogo je onih koji su se tokom praznika i danas suočili sa brojnim nepoznanicama i mukama:

– Oko 10 procenata privrednih subjekata još uvek nije ušlo u sistem fiskalizacije, jer nisu dobili fiskalne uređaje, iako su ih platili. Ne znam ko je zakazao u tom dobavljačkom lancu, jer su monopol u nabavci držali Telekom, Telenor i MTS, pa za “sitnije“trgovce nije bilo aparata. Sigurno je da oni koji ne poseduju fiskalnu kasu-ne smeju da rade. Tačnije, smeju, ali uz rizik da se, ukoliko im dođe inspekcija, spreme za novčane kazne, koje se kreću od 300 hiljada do dva miliona dinara.

Postoje ipak i oni koji još uvek račune izdaju po starom, a po društvenim mrežama kruže informacije i slike, da jedan od velikih trgovinskih lanaca “Maxi“, nije u novom sistemu:

– Novi računi imaju QR kod i po tome se razlikuju od ranijih. Skeniranjem koda, vide se datum i vreme izdavanja, izdavalac i svi drugi neophodni podaci. I po ranijem Zakonu je Poreska uprava pratila promet preko GPS uređaja, ali se sada računi učitavaju u realnom vremenu, odnosno trenutku izdavanja. Za bilo kakvu robu i uslugu, u trgovini sa fizičkim licima, mora biti izdat račun sa QR kodom.

Krajem aprila je stupio na snagu, “navrat-nanos“ urađeni, novi Pravilnik i on je uneo najveću zabunu, vraćajući nas na ručno vođenje evidencije o keš, odnosno plaćanju karticom i čekovima, smatra Đokić:

– Do sada je samim unosom u kasu, konobar, recimo, birao opciju, a sada sve kuca kroz gotovinu, pa na kraju dana mora da “slaže“ blagajnu. Mnogi moji klijenti su zbunjeni i vrlo nezadovoljni, a najveći problem je i što se prometi, koje očitava ESIL, sistem izdatih računa, ne slaže sa stvarnim stanjem. To pokazuju iskustva preduzetnika koji su se na novi sistem povezali proteklih meseci. Razlog je verovatno zastoj u internetu, ali se faktičke brojke ne slažu. Sve je još u fazi uhodavanja i ima tehničkih poteškoća.

Ono što, po Đokićevom mišljenju predstavlja stvarni problem jeste, kako kaže, činjenica da će nelegalna trgovina i “siva ekonomija“ opet ostati nevidljive za poreske organe:

– Ceo teret će ponovo pasti na registrovane i u sistemu već evidentirane privredne subjekte. One druge ni ovaj novi sistem ne prepoznaje, niti do njih može da dođe. Nije realno da pritisak opet bude na preduzetnicima i privrednicima koji su i do sada poslovali manje-više legalno. Takođe, iz fiskalizacije su ponovo izuzeti advokati, taksisti, poljoprivredni proizvođači koji trguju sopstvenim proizvodima i pijačni prodavci. Ovi poslednji, samo do početka naredne godine.

Naš sagovornik veruje da će, zbog realnog problema nedostatka fiskalnih uređaja, ali i vremena potrebnog za “uhodavanje“, inspekcijske službe u početku malo i gledati kroz prste poreskim obveznicima, a potom početi sa sankcionisanjem prekršaja.

U pokušaju da u Poreskoj upravi Leskovac nađemo sagovornika na ovu temu, dobili smo jedino informaciju da se svi privredni subjekti, za odgovore na pitanja, nedoumice i nejasnoće, mogu obratiti posebnoj službi “Vaš poreznik“, u šalter sali nekadašnjeg SDK-a.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.