Home / DRUŠTVO / Fabrika “Mladost“, iako robotizovana, posebnu pažnju poklanja ljudima
hotel bell

Fabrika “Mladost“, iako robotizovana, posebnu pažnju poklanja ljudima

Ni sitničavi Englezi mu nisu mogli naći manu: Najbolji crep u ovom delu Evrope, proizvodi Kompanija “Mladost“, koja je nedavno proširila proširila kapacitete i modernizovala produkciju.

Danilo Ilić je u “Mladost“ došao pre osam meseci, a kako mu je ovo treće radno angažovanje, može da napravi upoređenje sa prethodnim:

– Prezadovoljan sam, a imao sam priliku svašta da doživim u drugim fabrikama. Ovde je pravo zadovoljstvo raditi sa ljudima, stručnjacima u svom poslu, koji su istovremeno tu kad god vam je potrebno. Sami ste konstatovali da se može videti vrlo prijateljski, čak prisan odnos i to je ono što ovu kompaniju izdvaja od drugih. Ljudi koji su, po funkciji, daleko iznad vas, svakodnevno su vam dostupni, za razgovor, kad vam je potrebna pomoć i u poslu i van njega. Zaradom sam vrlo zadovoljan, ali ne bih o visini.

Danilov šef, Marko Micanović, u “Mladost“ je došao još dok je bila društveno preduzeće. Nakon privazitacije, nije razmišljao o odlasku i smatra to svojim najpametnijim potezom:

– Naravno da je mnogo bolje u odnosu na nekadašnju fabriku: modernije, uslovi rada su bolji, zarada je odlična. Zaista ne mogu ni na šta da se požalim.

Njih dvojica su, zajedno sa još 50-ak radnika, angažovani u novom potpuno automatizovanom pogonu, u čiju je izgradnju i opremanje, “Mladost“ investirala 30 miliona evra:

– Ovde se godišnje proizvede oko 55 miliona komada crepova, a novi pogon zapošljava, pored 200 postojećih, još 50 radnika. Ovaj pogon odlikuje najnovija tehnologija, koja u poslednjih 12 godina, nije primenjena nigde u Evropi. Urednost i čistoća u objektima, mogu se meriti sa onom u apotekama. “Mladost“ je firma sa tradicijom dugom 110 odina i njen razvoj je dokaz da u gradu Leskovcu zaista vlada povoljna poslovna klima, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović, u današnjem obilasku kompanije.

Prema rečima generalnog direktora preduzeća, Miloš Terzić, dodao je da je za kvalitet crepova, najvažnija primarna prerada.

– Ona počinje obezbeđivanjem i kopanjem gline, koja se melje u savremenom mlinu zapremine 90 tona, a zatim se, nakon dugačkog procesa, dobija sitna glina. U novom pogonu ugrađen je sistem za otprašivanje, tako da vidite da prašine u pogonu uopšte nema. U proizvodnji trošimo velike količine struje, pa planiramo da iskoristimo veliku krovnu površinu, kako bismo postavili solarne panele i izgradili fotonaponsku elektranu za svoje potrebe. Inače, naša kompanija je prva na jugu Srbije priključena na gas i , po pitanju zagađenja, to je najbolje rešenje.

“Mladost“ svoje pogone ima u Maloj Plani, Vlasotincu i Stalaću, u kojima se uglavnom izrađuju energetski blokovi. Proizvodi sa oznakom Made in Serbia, izvoze se u Veliku Brotaniju, Južnu Koreju, Tursku, Albaniju i sve zemlje bivše Jugoslavije.

Podrška grada ovoj društveno odgovornoj kompaniji bila je u asfaltiranju dela pristupnih saobraćajnica, dok će ostatak, čulo se danas, finansirati preduzeće. Radovi bi trebalo da počnu uskoro i budu završeni do kraja godine.

Check Also

Jelena Bačić Alimpić 2. decembra u Grdelici

Grdelica će 2. decembra imati priliku da ugosti spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić, koja će promocisati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *