Home / DOGAĐAJI / Drugo pilotiranje državne mature od 5. do 8. aprila
hotel bell

Drugo pilotiranje državne mature od 5. do 8. aprila

Foto: mnp.gov.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će svi učenici četvrtih razreda srednjih škola od 5. do 8. aprila učestvovati u drugom pilotiranju državne mature, a testiranje će biti organizovano u više od 500 gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola.

Takođe, testove će polagati i učenici koji se trenutno nalaze u Istraživačkoj stanici Petnica.

Testovi će imati do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta. U pilotiranju učestvuju i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, uz prilagođavanje uslova polaganja ispita. 

Cilj pilotiranja jeste provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita. Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine.

Za potrebe pilotiranja štampano je više od 150 hiljada testova koji su prethodnih dana dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola.

U pilotiranju će učestvovati više od 52.000 učenika, među kojima je i približno 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

Učenici će polagati najviše tri ispita. Obavezni su srpski, odnosno maternji jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini. 

Svi gimnazijalci polagaće i treći predmet koji su izabrali sa Liste opšte obrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

Iako ovo pilotiranje nema za cilj proveru znanja učenika, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je preporuku školama da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu da upišu ocenu u dnevnik, dok se loši rezultati neće evidentirati.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.