Home / DRUŠTVO / Dečja prava dodatno ugrožena u doba pandemije
hotel bell

Dečja prava dodatno ugrožena u doba pandemije

Istraživanja o uticaju pandemije na porodice sa decom uzrasta do 17 godina, pokazuje da se četvrtina domaćinstava sa decom do ovog uzrasta izjasnila da ima smanjene prihode zbog pandemije.  

Na prvi pogled, deca i zdravlje dece nisu glavna meta pandemije, ali takvi uslovi utiču na bezbednost dece, njihovu ishranu i razvoj, obrazovanje i zaštitu od nasilja, imunizaciju i zdravstvenu zaštitu, odnosno na njihovu budućnost.

Kad je reč o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti dece do 17 godina, istraživanje UNICEF-a pokazuje da je 55 odsto dece kojima je zdravstvena usluga bila neophodna, u 87 odsto slučajeva uspelo da dobije tu zaštitu.

Usluge zdravstvene zaštite najviše su izostale kod dece do šest godina, i to u 21 odsto slučajeva.

Pandemija dodatno pojačava siromaštvo, nejednakost i ugroženost mnogih porodica, pa tako utiče i na ostvarivanje prava dece.

Takođe, prema istraživanju, posle ukidanja vanrednog stanja uslugama socijalne zaštite vratilo se 88 odsto dece uzrasta do 17 godina, korisnika ove zaštite, a po pitanju mentalnog zdravlja u 17 odsto slučajeva pandemija je imala uticaj na njegovo pogoršanje.

Check Also

Početak velikog projekta: Rušenjem trotoara kod Hemijske škole, ozvaničen start rehabilitacije puta ka Vučju

Kao što je Dnevnik juga već pisao, ova značajna saobraćajnica biće rekonstruisana fazno, a prva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *