Home / DRUŠTVO / Dan 3. Centra za obuku: Deset ponosnih godina
hotel bell

Dan 3. Centra za obuku: Deset ponosnih godina

Treći centar za obuku u Kasarni ‘Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, formiran je pre deset godina, na dan kada je Leskovac oslobođen u Velikom ratu i, tokom protekle decenije, organizovao je i sproveo osnovnu obuku za više od 11.600 vojnika za dobrovoljnom služenju roka, kadeta Vojne akademije, podoficira i oficira. To je samo jedan od impresivnih rezultata rada Centra.

Državnom himnom, koju su veličanstveno izveli Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i deo Umetničkog ansambla “Stanislav Binički“, a potom i minutom ćutanja u čast nastradalih vojnika, oficira i rezervista, počela je Svečana akademija povodom Dana 3. Centra za obuku, uz prisustvo komandanta Komande za obuku, brigadnog generala Željka Petrovića, predstavnika lokalnih samouprava iz Jablaničkog okruga, MUP-a, crkve, pravosuđa i civilnog društva.

Čestitajući Leskovčanima Dan oslobođenja u Velikom ratu, a pripadnicima Centra, 10. jubilarni rođendan, zastupnik komandanta, pukovnik Zoran Cvetković, podsetio je na političke okolnosti s početka 20. veka, koje su dovele do izbijanja Prvog svetskog rata i učešća srpske vojske u njemu:

– Naša Vojska je napustila svoju zemlju, ali se u nju vratila kao pobednik, što je nezabeleženo u istoriji ratovanja. Visoko motivisana, reorganizovana vojska, vođena slobodarskim duhom i mišlju o svojim porodicama i domovima, hitala je ka Srbiji. Posle 22 dana od početka Solunskog fronta, bila je nadomak svoje domovine, ali nisu svi imali sreću da se vrate. Na njenom putu do Skadra i nazad, živote je položilo 402.435 vojnika, podoficira i oficira. Ostali su na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, po albanskim gudurama, da i mrtvi plaše neprijatelje. U rano pre podne, 7. oktobra, prve oslobodilačke trupe, ušle su u Leskovac i upravo tog datuma, pre 10. godina, osnovan je 3. Centar za obuku.

Osvrćući se na proteklu deceniju,možemo biti zadovoljni onim što smo uradili, jer smo uspešno realizovali sve postavljene zadatke, učvrstili neraskidivu vezu sa narodom, trudili se da budemo koristan i odgovoran član društvene zajednice, rekao je pukovnik Cvetković.

Komandant Komande za obuku, brigadni general Željko Petrović, izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje rođendanu Centra, suštinskog naslednika herojske 549. motorizovane brigade, podsetio je na njegove izuzetne rezultate rada:

– Treći centar za obuku nastavlja tradiciju srpskog vojnika iz Velikog rata i sve postavljene zadatke realizuje na visokom nivou. U protekloj deceniji, uspešno je obučeno preko 11.600 vojnika, kadeta podoficira i oficira. Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koji su ovde završili osnovnu obuku, u nastavku su se uvek izdvajali stečenim znanjem, veštinama i disciplinom. Pripadnike 3. Centra krasi profesionalizam, požrtvovanost, visok moral i jedinstvo. Uveren sam da će i u narednom periodu rezultati biti odlični, kao i do sada.

Posebnoj atmosferi Svečane akademije doprinos su dali Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambl “Stanislav Binički“, čiji program je goste ostavio bez daha.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *