Početna / DOGAĐAJI / Dani bureka od 15. do 18. avgusta
hotel bell

Dani bureka od 15. do 18. avgusta

U  Nišu se, u cilju promocije gastro turizma, u periodu od 15 do 18. avgusta 2019. organizuje manifestacija posvećena najpopularnijem “niškom doručku” – bureku.  

Ovaj specijalitet koji se odomaćio u kuhjinjama mnogih balkanskih zemalja koje su nekad bile u sastavu Osmanlijskog carstva,  za Nišlije ima poseban značaj, budući da je prvi okrugli burek u tepsiji napravljen baš ovde. Podaci govore da ga je napravio istanbulski pekar  Mehmed Oglu davne 1489.godine.  Od tada se u Srbiji burekom  naziva jelo od testa punjeno sirom ili mesom napravljeno u okrugloj tepsiji.

Nišlije vole turistima da preporuče burek kao tradicionalni južnjački doručak, ali i kao “lek” koji pomaže nakon burnih noći provedenih u niškim kafanama ili klubovima.

Ove godine turisti i Nišlije imaće priliku da na ovom jedinstvenom turističkom i gastronomskom događaju isprobaju  specijalitete vodećih burek majstora iz Niša , Makedonije, Bugarske i Grčke, da prisustvuju pripremi  i degustaciji najvećeg bureka na Balkanu, kao i da uživaju u pratećem muzičkom programu.

Pogledaj takodje

Pacijenti iz Vlasotinca i Lebana preminuli u leskovačkoj Covid bolnici

Dve osobe preminule su u leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa od posledica infekcije …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *