U Nišu se, u cilju promocije gastro turizma, u periodu od 15 do 18. avgusta 2019. organizuje manifestacija posvećena najpopularnijem “niškom doručku” – bureku.
Ovaj specijalitet koji se odomaćio u kuhjinjama mnogih balkanskih zemalja koje su nekad bile u sastavu Osmanlijskog carstva, za Nišlije ima poseban značaj, budući da je prvi okrugli burek u tepsiji napravljen baš ovde. Podaci govore da ga je napravio istanbulski pekar Mehmed Oglu davne 1489.godine. Od tada se u Srbiji burekom naziva jelo od testa punjeno sirom ili mesom napravljeno u okrugloj tepsiji.
Nišlije vole turistima da preporuče burek kao tradicionalni južnjački doručak, ali i kao “lek” koji pomaže nakon burnih noći provedenih u niškim kafanama ili klubovima.
Ove godine turisti i Nišlije imaće priliku da na ovom jedinstvenom turističkom i gastronomskom događaju isprobaju specijalitete vodećih burek majstora iz Niša , Makedonije, Bugarske i Grčke, da prisustvuju pripremi i degustaciji najvećeg bureka na Balkanu, kao i da uživaju u pratećem muzičkom programu.