DAN LESKOVAČKE MUĆKALICE Studenti Visoke poslovne škole spremili mućkalicu za 4.000 ljudi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U organizaciji Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu je večeras održama manifestacija “Dan Leskovačke mućkalice”.

Trideset studenata sa smera Menadžment tehnologije hrane i gastronomije predvođeni profesorom Momčilom Conićem pripremili su za svoje sugrađane i goste mućkalicu od 1.000 kilograma materijala, od čega je 300 kilograma mesa. Pripremljeno je ukupno 4.500 pojedinačnih obroka koji su u somunim, u vidu sendvića podeljeni okupljenim građanima.

– Ovo je treća godina u kojoj ćemo upisivati studente na ovaj naš smer i već sada sa ponosom možemo da kažemo da su naši studenti osvojili stotine medalja i na pravi način predstavljali i našu školu i naš grad širom Srbije ali i u inostranstvu. Oni će danas pripremiti mućkalicu za naše sugrađane, da deo svojih veština i znanja prikažu i na ovom festivalu pripremajući ovo naše autohtono jelo i nadamo se da će to i uskoro biti jedan od brendova našeg grada – rekla je direktor Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu prof. dr Milena Marjanović.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravila pomoćnik gradonačelnika Kristina Vasiljković.

– Leskovac je grad koji je poznat po gostroprimstvu i vrednim domaćinima, ali na prvom mestu po kulinarkim specijalitetima. Pored čuvenog leskovačkog roštilj mesa i ajvara, jedan od zaštitinih znakova srpske kuhinje je i nadaleko poznata leskovačka mućkalica. Zato mi je drago što je Visoka poslovna škola strukovnih škola što je pokrenuta ova manifestacija i što vie puta nagrađeni stidenti pripremaju mućkalicu za 4.000 naših sugrađana. Turizam koji se zasniva na gastronomiji je sve popularniji koncept poslednjih godina, i Leskovac to treba da iskoristi. Iskreno se nadam da će Leskovačka mućkacila postati tradicionalna i prava turistička atrakacija našeg grada – rekla je Kristina Vasiljković na otvaranju “Leskovačke mućkalice”.

Čovek kome pripada veliki deo zasluga za uspehe studenata gastronomije Momčilo Conić kontrolisao je sve vreme rad studenata na pripremi mućkalice za vipe od 4.000 porcija.

– Ovo je prvi put da se u kazanu od 1.000 litara kuva 4.000 porcija koje ćemo podeliti našim sugrađanima. Širom Evrope su naši studenti osvojili 20 pehara i preko 200 medalja. Želeli smo da u čast naše mućkalice promovišemo ovo naše autohtono jelo, da ga predstavimo na pravi nači i da predstavimo gastronomsko turističke potencijale našeg grada. Naša ideja je da ovo postane međunardni festivala, da svako kuva mućkalicu ali sa namirnicima iz svojih zemalja. Želimo da več sledeće godine dovedemo ceo svet u naš grad – kazao je profesor Momčilo Conić.

Manifestaciju je posetio i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

– Ovo je dobar primer jedne ideje koju je podržala lokalna samouprava sa ciljem promocije još jednog našeg brenda. Poznati smo po roštilju, po paprikama, ajvaru, sprži, sada ćemo promovisati i mućkalicu i nastaviti promociju velikih potencijala koje naš grad ima u oblasti gastro turizma – rekao je u izjavi za Dnevnik Juga  RTV Bel Ami gradonačelnik Goran Cvetanović.

Leskovčan i njihovi gosti uživali su ove večeri i u muzici grupe “Amajalija” i njihovih gostiju.

S. Stamenković

[iframe src=”http://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdnevnikjuga.dnevnilist%2Fvideos%2F653540938174846%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true” ]

Check Also

Školarci od petka na mini raspustu

Prolećni raspust ove godine doneće učenicima punih deset dana odmora “u komadu”, što će biti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *