Dan državnosti obeležen izložbom “Odlikovanja i ordenje” u leskovačkom Narodnom muzeju

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Narodnom muzeju grada Leskovca, danas je povodom Dana državnosti Republike Srbije otvorena izložba “Sretenje 2024 – odlikovanja dinastija Obrenović i Karađorđević”, koju je svečano otvorila ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je govorila o Sretenju i o Danu koji je jako bitan za istoriju Srbije, koji ne samo da nam omogućava da se vratimo u prošlost, već i da nove generacije saznaju o njemu.

“O tome šta su to naši preci uradili treba da pričamo ne samo na ovaj praznik 15. februara već svakog dana, jer nove generacije i naša deca ne smeju da zaborave šta se to kroz istoriju dešavalo. Pre 220 godina u Orašcu ustanici su krenuli kako bi sačuvali ustanovnost i pokazali kako država mora da ima zakone. 1835. godine donet je Sretenjski ustav i to je budućnost koju mi danas živimo – kazala je Tanasković.

O samoj izložbi u ime autora, govorio je Vladimir Petković.

“Osim medalja, spomenica i odlikovanja, odnosno ordenja,na ovoj izložbi možete videti i originalne fotografije. Želeli smo da predstavimo dinastije kako Obrenović, tako i dinastiju Karađorđević. Prvi srpski orden je orden dinastije Obrenović, u pitanju je Takovski krst, dok je prvi orden dinastije Karađorđević Karađorđeva zvezda. Odlikovanja nisu puki simboli, već mnogo više. Svako odlikovanje koje smo predstvili, a predstavili smo pedesetak iz vremena vladavine obe dinastije, ima svoju priču – kazao je Petković.

Check Also

Udruženje “Heroine” i humana Leskovčanka donirali televizor i posteljine leskovačkoj Opštoj bolnici

Udruženje “Heroine” iz Beograda, zajedno sa humanom leskovčankom čije je ime poznato redakciji, donirali su …

One comment

  1. Direktor muzeja je možda pomešao ministra sporta i ministarku poljoprivrede pa he došao u patikama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *