hotel bell

Cvetanović: Velika je odgovornost da se lestvica digne na veći nivo, da u svakom novom mandatu budemo što uspešniji i bolji

Konstitutivna sednica Skupštine grada Leskovca održana je danas u Leskovcu i završena izborom gradonačelnika, zamenika i članova Gradskog veća, kao i ruvodstva lokalnog parlamenta.

U okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na izbor čelnih ljudi grada govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je podsetio na neke od rezultata iz prethodnog perioda i najavio smernice daljeg rada gradskog rukovodstva.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je u okviru tačke za izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća predstavio rezultate rada u prethodnim mandatima i govorio o planovima za naredni period.

Na samom početku se zahvalio sugrađanima na podršci i kazao da tim koji je danas predstavio čine njegovi dugogovdišnji saradnici, te da očekuje da zajedničkim snagama kao i do sada, nastave da predano rade za dobrobit grada, svih stanovnika Leskovca i okoline.

„Od izazova nikada nismo bežali, odlučno i spremno smo ulazili u svaku bitku, jer smo vođeni višim ciljevima i nadama. Nadama da Leskovac može biti uvek bolji, da naši sugrađani mogu živeti bolje, da u svom gradu mogu da odrastaju, školuju se, žive, rade, privređuju, stvaraju porodice, pohađaju školu u toplim učionicama, rade na plodnim njivama i u savremenim fabrikama, otvaraju svoje biznise, leče se u savremenim uslovima…“

Započeo je obraćanje dr Cvetanović i osvrnuo na sve društvene oblasti i ulaganja u prethodnim godinama. Dotakao se neizostavnih oblasti i nosećih stubova društva, zdravstva i obrazovanja i podsetio da je u toku rekonstrukcija bolnice vredna 42 miliona evra, gde je izvedeno 50% radova, a da je u prethodnom periodu uloženo 5 miliona evra i naglasio da je u opremu poput mamografa, MRI, rendgena, uloženo oko 3 miliona evra. O obrazovanju je kazao da je zatečen dug u iznosu od preko 208,4 miliona dinara, da je za ukupnu sumu obrazovanja 2012. bilo izdvajano 400 miliona, a sada je milijardu i 300 miliona, što je oko 20% od ukupnog budžeta, dok je sada 400 miliona samo za predškolsko obrazovanje i kazao da je grad Leskovac u 2019. započeo praksu subvencionisanja privatnih vrtića.

„Formirali smo Fond za mlade talente, koju su neki drugi ugasili, oni koji pričaju o perspektivi, budućnosti o deci… Uspeli smo da Fond za mlade talente obnovimo i osnažimo. Za više od jedne decenije kroz naš fond prošlo preko 5300 dece i to je najbolje uložen novac svih. U tekućoj smao počeli sa realizacijom da deca koja imaju prosek 10.00 u tekućoj školskoj godini dobiju 100 hiljada dinara. A na dan Svetog Save ove godine, 37 dece je imalo prosek“ osvrnuo se gradonačelnik Cvetanović na projekat za koji ističe da je najponosniji.

Deo obraćanja je posvetio i budžetu i otvaranju novih radnih mesta grada i kazao:

„Praksa u prethodnim godinama i sve što smo postigli je pokazatelj da znamo i umemo da radimo. Podigli smo izdvajanja za sve oblasti. Od 3,1 milijarde dinara 2012. došli smo do 6,8 milijardi dinara. Nemamo nijedan dinar dugovanja, nijedan kredit i sve što smo planirali smo uradili jer vodimo odgovornu lokalnu politiku

Godine rada i zalaganja dale su rezultate i po pitanju stope nezaposlenosti, što jasno pokazuju podaci nadležnih institucija. Na kraju 2012. godine broj nezaposlenih bio je 22.812 osoba, a na kraju 2023. iznosio je 11.732 lica, to je 11 hiljada ljudi. Imali smo probleme. Džinsi je napustio naš grad, ali sada na toj lokaciji Aunde zapošljava 407 radnika, više nego Džinsi kada je napustio naš grad. A očekujemo i da Erenli zaposli 338 radnika, tamo već radi 100 radnika.“

Dotakao se infrastrukture, naglasio da je grad Leskovac u prethodnom periodu uložio milijardu i 400 miliona dinara i nabrojao mnoge saobraćajnice u gradu i okolnim mestima, podsetio na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gradskog kolektora i ponovo govorio o ORIO projektu, izgradnji kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta. Kazao da su republičke institucije uložile preko 3 milijarde dinara u puteve čime su rekonstruisani ulazi i izlazi iz grada i naglasio projekat sanacije Sarajevskog mosta, mosta ka Graovu i pristupnih saobraćajnica u iznosu od skoro 8 miliona evra.

Gradonačelnik Cvetanović se u svom izlaganju osvrnuo i na brojna ulaganja u oblasti sporta, podsetio na povećanja za finansiranje sportskih klubova, na izgradnju divnog i velelepnog stadiona, na oblast kulture, nagrade naših institucija kulture, na ulaganja u oblast poljoprivrede, te povećanje budžeta za narednu godinu za subvencije na 101 milion dinara.

Pomenuo je i oblast socijalne zaštite, govorio o rekonstrukciji Centra za socijalni rad vrednoj 44 miliona dinara, Ustanovi za odrasle i starije sa 62,2 miliona dinara, o formiranju i uređenju Sigurne kuće u Leskovcu, te govorio o brojnim merama populacione politike: auto-sedišta za sve bebe sa teritorije grada Leskovca, o uvođenju naknade porodiljama da svaka zaposlena porodilja od Grada dobija 10.000 dinara, a svaka nezaposlena 20.000 dinara, i naznačio da je u tekućoj godini taj iznos uvećan duplo – na 20.000, odnosno 40.000 dinara. Roditeljima svih učenika prvog razreda pet godina unazad se troškovi refundiraju za kupovinu udžbenika u iznosu od 6.000 dinara, dok sva deca čiji su roditelji korisnici novčane socijalne pomoći dobijaju besplatne udžbenike tokom celog školovanja, krajem prošle godine je roditeljima svih učenika od 2-8. razreda refundiran deo troškova za kupovinu udžbenika i brojne druge, pomenuo pakete za penzionere i socijalno ugrožene, važan znak pažnje od strane lokalne samouprave.

Na današnjoj sednici Skupštine grada gradonačelnik Cvetanović govorio je i o planovima:

„Planiramo da aktivno nastavimo sa rehabilitacijom kolovoza na gradskim ulicama i opštinskim putevima, da nastavimo sa uređenjem trotoarskih površina u centru Leskovca – na Bulevaru Oslobođenja, kako bi imali kompletno sređene pešačke površine od železničke stanice do raskrsnice sa ulicom Južnomoravskih brigada i Rade Končar, uređenje trotoara u naselju Suva reka, u ulici Pana Đukića. Planira se i sledeće: saniranje klizišta između ulica Svetozar Marković i Deligradska u Leskovcu, rekonstrukcija ulice Vlade Đorđevića, izgradnja ulica pored novog vrtića u naselju Stara stočna pijaca, Slogina i Sijarinska, uređenje ulice Save Đorđevića u Bobištu, uređenje prostora Platoa Hisar u cilju prezentovanja kulturnog nasleđa, izgradnja objekta mesne zajednice u Gornjem Krajincu,“ – i dodao da se planira nastavak sa izgradnje sekundarne vodovodne mreže za naselja u severnom delu grada i porečkom kraju, u zapadnom i istočnom delu grada, rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Toma Kostić u Bratmilovcu, izgradnja vodovodne mreže od Leskovca do Nomanice, Zloćudova, Gornjeg i Donjeg Krajinca, zatim rekonstrukciju i zbog brojnih havarija u ulici Omladinskih brigada i ulici Dvadeset i druga u naselju Rade Žunić.

Dodao je da JKP Toplana planira da nastavi sa brojnim projektima poput zamene kotla na mazut novim gasnim kotlom, rekonstrukcija dela priključnih toplovoda, nabavka gorionika, povezivanje kotla na gas… On je dodao da će se nastaviti sa radovima na drugoj fazi rekonstrukcije pijačnog kompleksa, kao i prostora kod stare autobuske stanice koji će sadržati zeleni pojas, biciklističke staze, parking prostor, da stvorimo jedan prelepi park gde će naši sugrađani svih starosnih dobi uživati, od najmlađih do onih najstarijih, i naveo brojne investicije u objekte škola, vrtića, izgradnje sportskih terena i uređenje dvorišta, rekonstrukciju i dogradnju Dečjeg dispanzera.

Govorio je i o ulaganjima u institucije kulture, hram Svetog Simeona i drugih svetinja.

Nakon što su gradonačelnik Cvetanović, zamenica gradonačelnika i svi članovi Gradskog veća dobili isti broj glasova, gradonačelnik Cvetanović rekao je da se na stanici života retko ukaže prilika da se ukrcate na voz, jer jednom ukrcati se na voz znači da ste imali mnogo sreće, pomalo znanja, ali mnogo rada, znoja i energije i dodao da retko ko ima tu privilegiju i čast da učini pet puta u životu, da građani daju poverenje da pet puta stignete na vreme.

„Znajući da imam dosta sreće, pomalo znanja, ali zahvaljujući vama, mom timu, zahvaljujući svim ljudima i podršci koju imam od građana Leskovca, to je bila nemoguća misija. Još jednom hvala svima vama koji predstavljate građane, našim uvaženim sugrađanima, ali ovo je velika odgovornost. Velika odgovornost je i da se postignu nedostižni ciljevi, da se lestvica digne na veći nivo, da u svakom novom mandatu budemo što uspešniji i bolji. Hvala koalicionim partnerima koji će zajedno sa nama da jure i stignu taj voz i da stignemo na cilj, a to je bolji i kvalitetniji život građana. Još jednom veliko hvala svima vama.“

Check Also

U ponedeljak radovi na vodovodnoj mreži, evo gde će doći do prekida u snabdevanju vodom

Javno komunalno preduzeće Vodovod Leskovac najavilo je za ponedeljak radove na vodovodnoj mreži. JKP Vodovod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *