Cvetanović: Jedan od prioriteta razvoj pozitivne poslovne klime, kritike nas jačaju i čine boljim

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović predstavio je danas u Skupštini grada rezultati ostvarere u prvih 100 dana od kako je preuzeo odgovornost rukovođenja gradom u petom mandatu.

Gradonačelnik Cvetanović je na početku svog izlaganja pomenuo da je jedan od najvažnijih prioriteta, i u ovom mandatu nastavak razvoja pozitivne poslovne klime.

“Potvrda našeg rada na tom polju stigla je sredinom februara tekuće godine. Britanska publikacija FDI okarakterisala je Leskovac kao grad najprivlačniji investitorima od ukupno 330 gradova čitave Evrope.

Trudili smo se da u godinama za nama privučemo nove investicije i stvorimo podsticajno okruženje za preduzetnike da stvorimo nova radna mesta i jačamo ekonomsku osnovu našeg grada. U ovih 100 dana, koliko traje aktuelni mandat, obišli smo tursku kompaniju Erenli i lokalnog investitora Statovac čiji objekti su nikli pored britanskog Aptiva, prve kompanije koja je oživela Zelenu zonu u našem gradu. Cilj nam je bio da našim sugrađanima predstavimo uspešan rad lokalnog privrednika, kao i da se javnost upozna sa početkom rada kompanije Erenli koja sada zapošljava 100 radnika.

Odgovorno i predano se trudimo da našim građanima ponudimo mogućnost izbora poslodavca, te je u martu mesecu organizovan od strane Nacionalne službe filijale u Leskovcu Sajam zapošljavanja je omogućio prezentaciju radnih pozicija i nova radna mesta za naše sugrađane. Ponuđeno je 571 radno mesto od strane 31 poslodavca. Trenutni broj nezaposlenih, zaključno sa prošlim mesecom, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 11.500 lica.“

Gradonačelnik je istakao i da su uložena značajna sredstva u poboljšanje infrastrukture našeg grada.

„U proteklom periodu završeni su radovi na Hisarskom putu, poslednja deonica u dužini od 725 metara uređena je sa 16,5 miliona dinara. Završena je i trim staza na Hisaru (1,8 miliona dinara), zato sada svi posetioci ove naše prelepe oaze našeg grada do vrha mogu pored uređenog puta stići i pomenutom stazom.

Vršena je i redovna rehabilitacija puteva i za te namene grad je izdvojio 28,4 miliona dinara. Završeni su radovi na delu kolovoza Porečka ulica i ulica Milana Momčilovića, saobraćajnice u Guberevcu, uređenje trotoara u ulici Bore Stankovića, rehabilitacija dela kolovoza od Donje Slatine ka Rajnom polju, na putu Draškovac – Pukovac, put ka Šarlincu, Bogojevce – Zlokućane, Bogojevce – Gornja Lokošnica, deonica prema Donjoj Lokošnici, na putu Leskovac –Grdelica, deonica puta od Vučja prema Hidroelektrani i na putu Bunuški Čifluk prema Žabljanu, putu ka Razgojni, zatim Razgojna – Grdanica –Smrdan, Veličkovci – Drćevac put u Badincu. Ukupno je rehabilitovano 4,8 kilometara puta. Grad Leskovac je uložio i 13,6 miliona dinara u izgradnju vodovodne mreže u Palikući i ulici Milutina Smiljkovića ukupne dužine 4.101 metar. Započeti su i radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u Pečenjevcu dužine skoro 10 hiljada metara i vrednosti 28,6 miliona dinara. Izvedena je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Norvežanskoj ulici dužine 320 metara i vrednosti oko 10 miliona dinara. U Deligradskoj ulici izgrađen je potporni zid radi prevencije stvaranje klizišta. Zid je dužine 21 metar, visine 5,2 metra u visini, u šta je Grad uložio 13,1 milion dinara.“

Na današnjem dešavanju govorilo se i o radovima na Orio projektu, kao i o rekonstrukciji leskovačke bolnice.

„Prvih 100 dana petog mandata obeležio je i početak izvođenja radova na izgradnji kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta za 20.000 ekvivalenata, odnosno sa realizacijom ORIO projekta. Započelo se krajem februara, kada su vremenski uslovi to dozvolili. Trenutno se radovi se izvode u 11 naselja i to u Donjoj Jajini, Rudaru, Bogojevcu, Navalinu, Donjem Sinkovcu, Gornjem Sinkovcu, Gornjem Trnjanu, Donjem Trnjanu, Vlasu, Svircu, Turekovcu. Do sada ukupno je izvedeno 14.459 metara fekalne kanalizacione mreže za manje od 100 dana. Vrednost investicije je, kao što znate 18 miliona evra, 10 miliona evra Vlada RS, 8 miliona donacija Vlada Holandije.

Radovi na rekonstrukciji jednog krila glavne zgrade bolnice završeni su i predstavljaju važan korak ka stvaranju boljih uslova za lečenje svih naših sugrađana, kao i svih stanovnika Jablaničkog okruga koji gravitiraju leskovačkoj bolnici skoro 250 hiljada ljudi. Leskovac je na račun ove ustanove prebacio republička sredstva u iznosu od 135 miliona dinara radi izmirenja obaveza za nabavku magnetne rezonance koja je sada, prvi put, od početka upotrebe ove metode dostupna pacijentima naše bolnice, ne samo Jabliničkog okruga, već i drugim okruzima, Vranju, KiM.

Druga faza rekonstrukcije glavnog objekta bolnice ukupne je vrednosti 42 miliona evra (prva faza je bila 5 miliona evra). Naša bolnica će biti jedna od najmodernijih bolnica u Srbiji koja će pružiti najkvalitetniju negu kako intenzivnu, poluintenzivnu, ali i mogućnost smeštanja pacijenata u apartmanima: jednokrevetnim, dvokrevetnim i ponegde trokrevetnim apartmanima. Pored toga bolnica neće više zagađivati okolinu jer menja sistem grejanja i prelazi na gas.

Podsetio bih da smo obezbedili 2 skener aparata, 2 rendgen aparata u vrednosti od 1.650.000 evra, toliko je koštala i pomenuta magnetna rezonanca, mamograf 300.000 evra.“

„U toku je projekat izgradnje pijace odnosno druge faze izgradnje kombinovano zeleno-robne pijace. Radovi su vredni 38,9 miliona dinara. Po ovom ugovoru izvode se radovi na izgradnji objekta broj 5, površine 340m2, izgradiće se 12 lokala.

Poboljšavaju se uslovi života na teritoriji grada uz poštovanje aspekta zaštite životne sredine, s tim u vezi Grad Leskovac, Srbijagas i Rasina Energogas potpisali Ugovor o poslovnotehničkoj saradnji koji se odnosi na nastavak gasifikacije grada Leskovca. Investicija je vredna 50 miliona evra, i biće finansirana na period od 10 do 12 godina u saradnji sa strateškim partnerom. Očekuje se da u naredne 3 do narednih 5 godina u potpunosti bude izvršena gasifikacija Leskovca.“

Pomenuo je i radove JugorosGaz-a koji se izvode u gradu i kazao da se rade gasovodi za industriju, domaćinstva i komunalne potrošače i istakao da kapital ove kompanije iznosi preko 105 miliona 520 hiljada dolara.

Govorio je i o brojnim igralištima i teretanama na otvorenom koje su igrađene u prethodnih 100 dana, dok je govoreći o oblasti obrazovanja istakao:

„Ulaganje u obrazovanje i poboljšanje uslova za učenje i rad u našim obrazovnim institucijama ostaje jedan od prioriteta i u narednom vremenskom periodu. Tokom prvih sto dana nastavljena je realizacija planova predviđenih budžetom za 2024. godinu koji za obrazovanje iznosi preko milijardu i 400 miliona dinara, a ono što planiramo, mi i realiziujemo.

Pomenuću samo neke od izvedenih radova koji su bili skromni za ovih 100 dana, i siguran sam da smo mogli više i da ćemo uraditi više: izgradnja ograda u školama Đura Jakšić u Svircu, Radoje Domanović u Gornjem Krajincu i Nikola Skobanjić u Gornjem Trnjanu, presvlačenje sportskog terena u matičnoj školi u Turekovcu, sanacija školske zgrade u OŠ Branko Radičević u Donjem Brijanju, sanacija podova u OŠ Vuk Karadžić u Bobištu i Bora Stanković u Bogojevcu, poboljšanje sanitarno-higijenskih uslova u OŠ Kosta Stamenković i Školi za tekstil i dizajn, promena i unapređenja sistema grejanja u školama OŠ Vasa Pelagić, Svetozar Marković i Milutin Smiljković u Priboju, kao i nabavka opreme za obrazovanje za nekoliko osnovnih i srednjih škola.“

Gradonačelnik Cvetanović je danas pomenuo svoje saradnike, poručio okupljenima u sali da svi kao tim zaslužuju aplauz, pomenuo je koalicione partnere i opozicione predstavnike koji su prisustvovali prezentaciji uz napomenu da od njih očekuje da podrže dobro i kritikuju ono što nije.

Istakao je i da Leskovac treba da bude ponosan što je Univerzitet u Nišu imao četiri dekana iz Leskovca, od 11 fakuleta, kao i da na ponos Leskovčanima ide činjenica da se očekuje da redovni profesor Tehnološkog fakuleta u Leskovcu Jovan Stepanović bude postavljen za rektora niškog Univerzita.

Gradonačelnik Cvetanović govorio je i o brojnim dešavanjima u gradu, kulturnim, sportskim, te pomenuo nedavni Sajam turizma na kom su promovisane lepote Leskovca, kada je i predsednik Aleksandar Vučić posetio leskovački štand. Govorilo se i o podeli ugovora leskovačkim udruženjima, koncertnoj dvorani.

„Ostvarili smo značajne korake ka poboljšanju uslova u oblastima socijalne zaštite, informisanja, kulture, sporta – ugovore sportistima smo uručili među prvima u Srbiji, početkom godine, kroz uručenje ugovora i opredeljena sredstva za projekte koji će omogućiti bolju podršku našim građanima u ovim važnim segmentima života. Za sve navedeno ukupno je izdvojeno 273 miliona dinara. Sportistima smo do sada isplatili dve rate (126,8 miliona dinara), za udruženja socijalne zaštite jednu ratu (10,8 miliona dinara), a danas je izvršena isplata prve tranše za ugovore iz oblasti javnog informisanja (14,8 miliona dinara) i za ugovore iz oblasti kulture (7,5 miliona dinara), što sam hteo da isplatimo danas na 100 dana predstavljanja rezultata, jer ljudi koji rade su to i zaslužili.

Na pomen kulture, moram se osvrnuti na potpisivanje ugovora o realizaciji, upravljanju i finansiranju pojedinačnog projekta Adaptacija i prenamena nekadašnjeg Doma vojske u Leskovcu u multifunkcionalnu Gradsku koncertnu dvoranu i Muzičku školu iz sredstava Banke za razvoj Saveta Evrope.“

„Kako bi sve navedeno bilo uspešno realizovano bilo je potrebno donositi važne odluke i zakonski omogućiti da grad funkcioniše. S tim u vezi održano je sedam sednica Gradskog veća, kao i dve sednice Skupštine grada i zahvalnost s moje strane članovima Gradskog veća i odbornicima“ – rekao je gradonačelnik Cvetanović i govorio o važnim dokumentima koji su usvojeni na sednicama, poput Odluke o davanju saglasnosti na konačni Nacrt Javnog ugovora o davanju kocnesije za obavljanje komunalne delatnosti linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, podsetio na povlašćene kategorije u vezi sa prevozom, zatim Srednjoročni plan grada Leskovca za period od 2024-2026. godine, Program energetske efikasnosti 2024-2026. godine…

„Danas kada obeležavamo prvih 100 dana petog mandata, u susret sutrašnjem Međunarodnom danu porodice, istakao bih da naš Leskovac nije samo mesto na mapi, nisu samo zgrade, putevi, radovi… Naš Leskovac je velika, raznolika i divna porodica i zato sam srećan što sam deo ovog tima, ove velike porodice, što su ogromna dela iza nas – bolnica, Centar za socijalni rad, Ustanova za odrasle i starije, Sigurna kuća i mnoge druge ustanove, i to je dobra podloga za buduće generacije. Svi zajedno delimo radosti i tuge, slavimo uspehe i prevazilazimo izazove zajedno. Upravo to čini naš grad posebnim. Svaki sugrađanin je važan deo te priče. Baš kao što u porodici brinemo jedni o drugima, tako i u našem gradu težimo da stvorimo okruženje u kojem svako može da raste i razvija se. Uvaženi sugrađani hvala vam na poverenju koje ste nam pružili. Nastavićemo da predano radimo kako bismo opravdali vaše poverenje i nastavili sa pozitivnim promenama u našem Leskovcu,“ – kazao je.

Svoje obraćanje gradonačelnik je završio podsećanjem na rad u prethodnim mandatima:

„U prvom mandatu zatekli smo dug od dve milijarde dinara, kada smo se kandidovali za drugi, nismo imali dela, sve vreme smo vraćali dugove. Građani su nam dali podršku zato što su videli da imamo energiju u želju da se borimo. Zato našim sugrađanima dugujemo veliku zahvalnost i šansu da nastavimo mnoge projekte poput uređenja koncertne dvorane, da napravimo baštu u LKC-u, da bar napravimo finansijki plan za izgradnju nove biblioteke, da završimo put Leskovac – Bojnik, da razgovaramo sa poljoprivrednicima koji ne vide problem u gradu, koji znaju sva naša ulaganja u Svircu i priznaju da smo mi ispunili sve što je potrebno, ali se ponovo nama obraćaju. Ono što nas karakteriše je da ne bežimo od odgovornosti. Imali smo problema i sa mesnim zajednicama a ja sam optimista povodom završetka tih situacija. Samo sklanjanjem prepreka može se postići uspeh, jer se ljudi poznaju samo po delima, a naš tim ima dela, zato svima vama hvala i hvala građanima koji nas podržavaju, kao i svima onima koji nas ne podržavaju, zato što nas podstiču da budemo bolji i efikasniji.“

Check Also

U Leskovcu održan stručni panel “Tvoje zdravlje je tvoj štit”

U ponedeljak je u hotelu Leskovac održan panel „Tvoje zdravlje je tvoj štit“ sa ciljem …