Home / DRUŠTVO / Četrnaest horova iz osam zemalja na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Nišu
hotel bell

Četrnaest horova iz osam zemalja na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Nišu

Foto: niška crkvena pevačka družina „Branko“

Ovogodišnji, sedmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2021. godine,organizuje se pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija, a sa blaoslovom Njegovog Preosveštenstva Episopa niškog G. G. Arsenija, u periodu od 20. do 23. juna. Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program, raspoređen u četiri festivalske večeri.

Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ organizuje se u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Konstantinopolj, vezi između istoka i zapada. Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou.

Četrnaest horova iz osam zemalja (Srbija, Gruzija, Bugarska, Albanija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, SAD, Letonija) predstaviće se različitim muzičkim tradicijama u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole i platou ispred Svetosavskog doma, dok će pojedini ansambli imati priliku da, u okviru pratećeg programa festivala, nastupe i van Niša. Horovi učesnici će zajedno pevati na Svetoj Ahijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na apostole u niškom Sabornom hramu, 20. juna , dok je u planu i okrugli sto na kome će istaknuti muzikolozi i gosti dirigenti govoriti o različitim aspektima interpretiranja duhovne muzike.

Organizacija ovakvog festivala sa ambiciozno postavljenim umetničkim kriterijumom doprinosi decentralizaciji kulture čineći Niš, grad koji nije prestoni u Republici Srbiji, prestonicom horskog stvaralaštva Evrope, u vreme održavanja festivala. Horovi su izraz sabornosti kao osnovnog kvaliteta hrišćanskog bogosluženja. Zajedničko ljudsko pevanje, unisono ili polifono, simfonija je zahvalne ljubavi ljudi, koji podražavajući anđele, hvale Boga i proslavljaju ga molitvom i pesmom. Od prapočetka muzika je osnovni jezik vere. Pevati molitveno, pevati u slavu Boga, uvek je bila čast. Slušati kako različite grupe pevača na najrazličitijim bogoslužbenim jezicima, pod svodovima niških hramova ili na ekskluzivnim koncertnim prostorima u Nišu (Medijana, Tvrđava, crkva Cara Konstantina, Saborni niški hram, koncertna svetosavska sala …) proiznose hvalu Bogu, inspirativno je i vrhunski je umetničko-religiozni doživljaj.

Na ovogodišnjem festivalu duhovne muzike učestvuje i leskovački Crkveni hor „Branko“.

Check Also

Preko 99 hiljada građana se prijavilo za 20 evra državne pomoći

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavljeno 99.157 građana Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *