Home / DRUŠTVO / Cenev: Priprema se novi paket prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, vredan 38 miliona evra
hotel bell

Cenev: Priprema se novi paket prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, vredan 38 miliona evra

Konzul Republike Bugarske, Dimitar Cenev, danas je u poseti Leskovcu. Povod je projekat koji leskovačka Ekonomska škola sprovodi u saradnji sa Bugarsko-srpskim centrom u Vranju.

Cenev je tokom dosadašnjeg dvogodišnjeg mandata generanog konzula, kako je rekao, svoj rad usmerio na uspostavljanje dobre saradnje Srbije i Bugarske:

– Nažalost, situacija sa pandemijom ukinula je ili odložila mnoge aktivnosti. Sada se otvara novi prostor za njih. Nakon leskovačkog muzeja i Kulturnog centra, Ekonomska škola počinje partnerstvo sa Centrom, a to je samo jedan u nizu projekata u okviru prekogranične saradnje Bugarske i Srbije. Najnoviji paket se priprema, do kraja godine će biti raspisan konkurs, a trogodišnja tranša vredna je 38 miliona evra. Za razliku od prethodnih u kojima su mogla da učestvuju samo državna preduzeća i ustanove, u najnovijem će, kao partneri, moći da se pojave i privatna preduzeća i preduzetnici. Verujem da je Leskovac spreman da aplicira sa adekvatnim projektima za sredstva Evropske unije.

Ekonomska škola “Đuka Dinić“ iz Leskovca, jedna je od šest obrazovnih ustanova u Srbiji, koja je uspostavila saradnju sa Bugarsko-srpskim centrom u Vranju, podsetio je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– Naša škola će učestvovati u projektu “Bugarska ti pruža ruku-upoznaj je“, za koji je sredstva obezbedilo Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske. Danas će ovde početi predavanja i radionice na temu borbe protiv nasilja i diskriminacije. U drugom delu projekta, biće promovisane evropske vrednosti, turistički potencijali dveju zemalja, kao i mogućnosti za saradnju u oblasti obrazovanja, turizma i ekonomije.

Nakon obuka i radionica, predviđeno je takmičenje, a najbolji učesnici će se naći u finalu, septembra, u Ambasadi Bugarske u Beogradu.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.