Home / DRUŠTVO / Bugarske odbojkašice odbile da se vrate na Kosovo, u znak protesta i solidarnosti sa Lebančankama
hotel bell

Bugarske odbojkašice odbile da se vrate na Kosovo, u znak protesta i solidarnosti sa Lebančankama

Iako je, nakon intervencije bugarskog ambasadora, odbojkašicama timova iz Sofije i Plovdiva, omogućeno da uđu na Kosovo i učestvuju na “Vidovdanskom turniru“ u Donjoj Gušterici kod Gračanice, one su to odbile u znak protesta i solidarnosti sa devojkama iz Lebana

Kako je Dnevnik juga jutros već pisao, odbojkašice “Radana“ iz Lebana, vraćene su sa administrativnog prelaza “Mutivode“, zajedno sa članicama dva bugarska odbojkaška kluba.

– Ovo maltretiranje naše dece, koja su krenula da se bave sportom, prevršilo je svaku meru. Nijedan zvaničan dokument o razlozima zabrane ulaska na Kosovo, nismo dobili. Kratko su nam objasnili da nismo dobili dozvolu odbojkaške federacije takozvanog Kosova, koja je, “potrebna“ čak i za revijalni turnir u Gračanici. Ono što mene zaprepašćuje jeste da je istovremeno zabranjen ulazak i dvema ekipama iz Bugarske, koja je članica Evropske unije. Bugarski ambasador u Prištini je uspeo da “izgladi stvar“ i njima je omogućeno da se vrate na Kosovo, ali su devojke to odbile, kaže trener odbojkaškog tima “Radan“, Dragan Cvetković.

On dodaje da su bugarske odbojkašice par dana provele u Lebanu, te da su sa ekipom domaćina odigrale nekoliko prijateljskih mečeva.

– Predsednik opštine, Ivan Bogdanović je prepoznao problem i obećao da će troškove boravka ekipama iz Bugarske, snositi opština Lebane. Zahvaljujem mu što je dao doprinos uspostavljanju dobrih odnosa između naših ekipa, novim poznanstvima i sjajnom druženju.

Inače, dokument koji su ekipe dobile na administrativnom prelazu “Mutivode“ trojeziačan je (albanski, engleski i srpski). Razlog zabrane ulaska na Kosovo, obrazložen je samo na albanskom, a delovi ispisani na srpskom izgledaju i zvuče kao da su prevođeni jednom od prvobitnih verzija google translatea.

Check Also

Krivična prijava zbog 76-ogodišnjeg vozača, koji je povredio ženu i dete na pešačkom prelazu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, podneće krivičnu prijavu protiv sedamdesetšestogodišnjeg muškarca iz tog grada, …

Оставите одговор