hotel bell

Američka ambasada i organizacija “Spirit of America“, donirali leskovačkoj bolnici moderan ultrazvučni aparat

Ultrazvuk je smešten na Odeljenje ginekologije i od 10. oktobra do danas, na njemu je obavljeno 260 pregleda. Aparati slične namene su prilično stari i amortizovani, tako da je uređaj stigao u pravom trenutku, ocenjeno je da današnjem sastanku sa donatorima

Predstavnici američke Ambasade i Organizacije “Spirit od America“ su leskovačku bolnicu posetili u februaru, sa pitanjem šta je od aparata ovoj zdravstvenoj ustanovi preko potrebno. Izbor je pao na ultrazvuk, jer je ovde smešteno jedino porodilište u Jablaničkom okrugu:

– Mislio sam da se radi o kurtoaznom pitanju, ali se ispostavilo da su donatori na osnovu odgovora procenili naše potrebe i aparat je stigao u našu bolnicu početkom oktobra. Do danas je na njemu urađeno 260 pregleda. Kod nas dolaze trudnice iz čitavog okruga, tako da je, zbog starosti aparata, na Ginekologiji bilo gotovo nemoguće raditi. Ova donacija nam mnogo znači i koristim priliku da se zahvalim darodavcima, koji su imali sluha za naše potrebe, rekao je direktor Nebojša Dimitrijević.

Regionalna direktorka za Evropu organizacije “Spirit of America“, Kolin Deni podsetila je da se ona privatno finansirana i da su novac za donaciju obezbedili američki građani.

– Oni svojim sredstvima pomažu da se prijateljstvo između SAD-a i Srbije realizuje kroz ovakve i slične projekte. Vrlo smo srećni što možemo da pomognemo opremanju leskovačke bolnice, ali i da kući ponesemo povratne informacije našim donatorima. Srpska zastava je jedna od retkih koja je ikada bila okačena na Beloj kući i, što se nas tiče, zaista cenimo to prijateljstvo koje ima dugu istoriju.

Džoš Periš iz američke ambasade nije krio zadovoljstvo zbog donacije narodu koji toliko voli i koji ga je primio i prihvatio kao prijatelja:

– Ova donacija je jedan od mojih najvećih ličnih uspeha i srećan sam što je “Spirit of America“, u vrlo kratkom roku nabavila i dopremila aparat. Takođe me jako raduje činjenica da će on pomoći u pregledima, prevenciji i lečenju velikog broja žena. Svi se zahvaljuju ovoj organizaciji na donaciji, a ja želim da se zahvalim srpskom narodu na gostoprimstvu koje sam doživeo od prvog momenta kad sam došao. Volim svaki deo Srbije, osim vožnje.

Ultrazvučni aparat je vredan 35.000 evra i leskovačkoj bolnici će značiti mnogo, a dodatna oprema uskoro će početi da stiže, istakla je pomoćnica gradonačelnika, Lidija Dimitrijević.

– Ultrazvuk će dodatno podići nivo kvaliteta zdravstvenih usluga u bolnici, a podsećam da će ostala oprema, vredna oko milijardu dinara, početi uskoro da stiže u ovu zdravstvenu ustanovu. Pre toga nam predstoji početak radova na drugoj fazi rekonstrukcije, vredne 4,5 milijardi dinara i to će biti jedno od najzačajnijih ulaganja u istoriji Leskovca. Veliko hvala na iskrenoj i otvorenoj saradnji, koja će se, verujem, nastaviti i u budućnosti.

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор