Gradonačelnik Leskovca priredio prijem za pripadnike Romske nacionalne manjine

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, priredio je danas prijem za predstavnike romske nacionalne manjine.

Svetski dan Roma ustanovljen je u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem Đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

U proteklom periodu, lokalna samouprava nastojala je da unapredi položaj Roma, posvetivši pažnju kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju romskih učenika, izjavio je gradonačelnik. U toj oblasti postignuti su vidljivi rezultati pomoću afirmativnih mera upisa dece romske nacionalnosti u škole i na fakultete i putem angažovanja personalnih asistenata, koji predstavljaju kariku između škole, učenika i roditelja. Napredak je ostvaren i u oblasti zdravstva, zahvaljujući zdravstvenim medijatorima koji intenzivno rade na promovisanju preventivne zaštite, istakao je Cvetanović.

Prema podacima iz 2011. godine, danas Evropi ima 12 miliona Roma, a u Srbiji oko 600 hiljada. U Leskovcu, u 14 neformalnih naselja, živi oko 8 hiljada pripadnika romske nacionalne manjine, što je 5,34 posto ukupnog broja stanovnika. U narednom periodu, pažnju ćemo usmeriti ka poboljšanju infrastrukture u naseljima u kojima živi romsko stanovništvo, rekao je gradonačelnik. U planu je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Zeke Buljubaše i Porečkoj, u naselju Podvorce, kolovoza u Radanskoj i Sutjeskoj ulici sa izgradnjom atmosferske kanalizacije, kao i vodovodne mreže u Ilindenskoj ulici u Sat mahali. Za te projekte dobijeni su lokacijski uslovi, stigli idejni, i projekti za izvođenje. Tehnička dokumentacija je donacija OEBS-a našoj lokalnoj samoupravi, a realizacija projekata bi trebalo da se, u drugoj polovini godine finansira IPA sredstvima, dodao je gradonačelnik.

On je, ujedno, pozvao sve pripadnike romske nacionalne manjine da u lokalnoj samoupravi prepoznaju svog partnera kako bi, zajedničkim snagama, stvorili što bolje uslove za život Roma u Leskovcu.

Profesor Vasip Bakić, koordinator romske nacionalne manjine u Leskovcu, podsetio je da je, realizacijom Memoranduma o razumevanju, potpisanog februara 2014. godine između Grada Leskovca i OEBS-a, u okviru projekta “Mobilni timovi stanovanje i razvoj civilnog društva”, formiran petočlani mobilni tim u Leskovcu, čijim je angažovanjem postignut ogroman pomak u oblastima obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romskog stanovništva. Ove godine je u pripremni predškolski program upisano 154 učenika, u osnovne škole 1346, a u srednje 102, a u oblasti obrazovanja uspostavljena je veća kontrola uz pomoć pedagoških asistenata. Mobilni tim je sa Centrom za socijalni rad organizovao više radionica o pravima iz oblasti socijalne zaštite i na taj način je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvarilo 20 novih korisnika, dok je 9 zahteva u proceduri. Rezultati su vidljivi i u oblasti zdravstvene zaštite, jer je tim organizovao brojne preventivne preglede romskog stanovništva. U saradnji sa nevladinim sektorom organizovana je tribina o ranom sklapanju brakova i osipanju iz obrazovnog sistema, a radionice na istu temu organizuju se i u školama sa učenicima romske nacionalnosti, kazao je Bakić.

Check Also

Eksplozija na pumpi u Brestovcu, ima povređenih

Na benzinskoj punmi u Brestovcu došlo je do eksplozije metana koja je prijavljena policiji oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *