Vinski kutak – omiljeno mesto na Vinskom balu

Od hotela Novi Zemun u Vlasotincu, prema Letnjoj pozornici, na nedavno preuređenom keju, postavljena je izložba na otvorenom „Vinski bal kroz vreme“.

Dalje se stiže do platoa kod česme gde je ove godine smešten Vinski kutak – vlasotinački vinari sa svojim vinima, muzičari akustičari, dekoracija u vidu grozdova, panoi za slikanje, ispisane poslovice i izreke o vinu, po koje bure, vinski stolovi, brošure o varošin na Vlasini i mnogo dobrog raspoloženja.

A raspoloženje je upotpunilo i takmičenje u brzom ispijanju špricera, „vraćeno“ u program Vinskog bala posle pauze od nekoliko godina. Snimali su i slikali mediji, ali i obični građani, a pobedio je Vladica Mitić, 29- godišnji advokatski pripravnik koji je pet čaša špricera popio za 22 sekunde.

Fotografišu se i mladi i oni stariji. Ima gostiju iz okolnih mesta, ali i iz Pirota, Niša, Beograda, pa čak je bio i jedan autobus gostiju iz Sjenice, kažu vinari. Utisci posetilaca više su nego pozitivni.

-Lepo je, nekako otmeno, razdragano, pozitivno. Ja sam se davno udala i otišla iz Vlasotinca, ali sam jako srećna što vidim da ovo mesto živi. A kupila sam i vino – kaže Snežana, koja živi u Smederevskoj Palanci.

Prodavci navedenih proizvoda imaju svoj deo, oni sa suvenirima su takođe grupisani, kao i prodavci igračaka i drugih sitnica. Društvenim mrežama se šire fotografije iz vinskog kutka, ali i one noćne na kojima dominira novo i bogato osvetljenje.

-Vlasotince ili Las Vegas? – jedan je od šaljivih postova na mrežama.
Komunalna higijena je ove godine posebna priča. I izlagači i posetioci ocenjuju je najvišom ocenom.

-Moja roba prvi put posle mnogo godina nije u opasnosti da miriše na pomfrit, krofnice ili girice- zadovoljna je vlasnica butika na keju.

Komunalna preduzeća dežuraju danonoćno, pere se i čisti čim počne da sviće, da se prostor pripremi za novi dan jer pored Vinskog bala, na vlasinskom moru još traje sezona kupanja.

Check Also

Brojne leskovačke ulice u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …