Cvetanović: Konstitutivna sednica Skupštine grada Leskovca zakazana po Zakonu

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca odgovorio je danas na konferenciji za medije na tvrdnje iznete u saopštenju Demokratske stranke o načinu zakazivanja Konstitutivne sednice Skupštine grada Leskovca.

Cvetanović je u obraćanju novinarima istakao da je prva sednica lokalnog parlamenta u novom sazivu zakazana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o lokalnim izborima, i podsetio da je Skupština grada Leskovca raspuštena, a da njenu ulogu i ovlašćenja preuzeo Privremeni organ koji je praktično u prethodna nešto više od 3 meseca obavljao funkciju najvišeg zakonodavnog tela.

„Zakon o lokalnim izborima propisuje da konstitutivnu sednicu saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana obajvljivanja rešenja o dodeli mandata, a sednica se održava u periodu od 30 dana od momenta objavljivanja. Raspuštanjem skupštine prestaje mandat svim odbornicima, pa samim tim i predsedniku skupštine. U Zakonu o lokalnoj samoupravi se kaže da u slučaju raspuštanja lokalne skupštine do konstitutivnog saziva nove skupštine i izbora izvršnih organa tekuće i neodložne poslove iz njihove nadležnosti obavlja Privremeni organ. S toga konstitutivnu sednicu nakon izbora novog saziva lokalne skupštine nakon izbora održanih 17. decembra 2023. godine saziva predsednik Privremenog organa, što sam ja i učinio, jer je Privremeni organ preuzeo u skladu sa zakonom preuzeo obavljanje neodložnih poslova iz nadležnosti skupštine, u koji spada i sazivanje nove skupštine. Privremeni organ menja i gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradsko veće, kao i skupštinu sa predsednikom, sekretarom i njihovim zamenicima. Izborom novih organa Grada Leskovca i Skupštine grada prestaće mandat Privremenog organa” – rekao je u dr Goran Cvetanović na konferenciji za medije održanoj danas po završetku 12. sednice Privremenog organa grada Leskovca.

Check Also

Leskovac bogatiji za pet dečaka u jednom danu

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođeno je pet beba. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *