Marino kale – Neotkrivena tvrđava najuticajnije žene

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ostaci utvrđenja Marino kale nalaze se na jednoj zaravni kod sela Dobra Voda, koje pripada opštini Bojnik u Jablaničkom okrugu.

Utvrđenje je podignuto u vreme rimske prevlasti, u 6. veku, kao predstraža susednom Caričinom gradu (Iustiniana Prima).

Danas se na mestu starog utvrđenja mogu videti dobro očuvane trase bedema i dve kule – jedna na istoku i druga na zapadu, koje su imale zadatak obezbeđivanja prilaza. Unutar bedema vidljivi su ostaci nekropole, korišćene nakon rušenja utvrđenja. Postoji mogućnost da je na ovom mestu postojala i crkva. Otkriveni su takođe ostaci visećeg mosta, koji je preko Puste reke povezivalo utvrđenje sa susednim mestima.

Tvrđava je građena smatraju istoričari, na oko 4 ha u obliku nepravilnog trougla iznad korita Puste reke, a smatra se da je ime dobila ili po krčmarici Mari koja je u tvrđavi imala svoj podrum vina, kojim je pojila ratnike, i druga veća verovatnoća da je Marino kale dobilo ime po Mari Branković, ćerki Đurađa Brankovića, i ženi turskog sultana, koja je posle smrti svoga muža, od njegovog naslednika Mehmeda osvajača dobila zemlje Dubočicu i Toplicu. U središtu tih zemelja se nalazila i današnja Pusta reka, u kojoj se nalazi tvrđava koja bi upravo po njoj mogla dobiti ime.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Evo ko u četvrtak ostaje bez struje!

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnoj godišnjoj reviziji TS 35/10 kV Jug. Zbog toga …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *