Gradski većnik Žarko Bogatinović predstavio Leskovac na Međunarodnom seminaru “Francuska – Balkan ” u Dižonu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Član Gradskog veća grada Leskovca Žarko Bogatinović, zajedno sa Sanjom Tucaković, članicom Veća Kragujevca i Milanom Čavićem, predsednikom Skupštine opštine Bačka Palanka, u svojstvu pobednika takmičenja Ekoopština i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, učestvovali su na skupu Francuska–Balkan–Evropa, koji se održao u francuskom gradu Dižonu.

Tema skupa bile su evropske perspektive Zapadnog Balkana i saradnja lokalnih i regionalnih vlasti, a na poziv grada Dižona, ambasade Francuske u Beogradu i Ministarstva za evropske i spoljne poslove Francuske.

Ovaj međunarodni radni skup zvaničnika i lokalnih predstavnika iz Francuske i sa Zapadnog Balkana, okupio je i predstavnike udruženja lokalnih vlasti na Balkanu, stručnjake iz regiona, kao i predstavnike diplomatskih predstavništava Francuske na Balkanu. U fokusu razgovora bila je evropska budućnost Zapadnog Balkana i pitanja u vezi sa evropskim integracijama i procesom pridruživanja, posebno na lokalnom nivou, a sve sa ciljem promovisanja saradnje francuskih lokalnih i regionalnih vlasti. Takođe, organizovana je poseta Međunarodnom centru za gastronomiju i vino u Dižonu.

Budući da je Grad Leskovac jedan od pobednika u takmičenju za Ekoopštinu, u oblasti održivog upravljanja vodama, Žarko Bogatinović, kao član Gradskog veća, imao je priliku da na radnom seminaru izloži iskustva i dobre primere iz Leskovca.

„Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su jedan od kriterijuma pristupanja EU i neophodni su kako bi se region Zapadnog Balkana unapredio i uskladio sa uslovima življenja unutar EU. Regionalne inicijative poput Saveta za regionalnu saradnju, Regionalne kancelarije za saradnju mladih ili Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) doprinose i saradnji na lokalnom nivou, razmeni dobrih iskustava i primera dobre prakse, a što dovodi do ukupnog poboljšanja pružanja usluga građanima od strane regionalne i lokalne samouprave u regionu Zapadnog Balkana.

Očekivanja lokalne samouprave od procesa evropskih integracija su velika. Pre svega odnose se na dostizanje određenog nivoa evropskih standarda, ne samo u svrhu integracija, već pre svega u svrhu unapređenja kvaliteta života građana u lokalnim zajednicama. Da bi se to postiglo, potrebna je sveobuhvatna reforma, pre svega kapaciteta lokalnih službenika i donosioca odluka na lokalnom nivou, kako bi se evropski standardi i vrednosti dobro razumeli, zatim prilagodili lokalnom okruženju i kvalitetno primenili. U tom smislu, očekujemo i od nacionalih nivoa i od EU da se čuje glas lokalnih samouprava jer one predstavljaju one izvorne potrebe i stavove građana lokalnih zajednica. Neophodno je snažnije uključiti i konsultovati lokalne samouprave u procesu evropskih integracija, u potpunosti ih uključiti u pregovaračke strukture na nacionalnom nivou u svrhu obezbeđivanja uvida u potrebe i realne kapacitete za primenu evropskih standarda. Naročito je važno povezivanje na regionalnom nivou, kako bi se na taj način, uvideli zajednički problemi i pronašla primenljiva rešenja za region“.

Check Also

Izgradnja primarne vodovodne mreže od Velikog Trnjana do Palikuće privodi se kraju

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, istakao je danas značaj završetka projekta izgradnje primarne vodovodne mreže od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *