Černobiljska katastrofa- 36 godina kasnije

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ni 36 godina nakon najveće ekološke nesreće u istoriji nuklearne energije, život se nije vratio u Černobilj i okolinu, nakon što je odatle evakuisano 115 hiljada ljudi.

Naučnici koji se decenijama bave katastrofom u Černobiljskoj elektrani , tvrde da u crvenoj zoni oko bivše nuklearke ima manje vrsta insekata, ptica i sisara. Povremeni izveštaji da su u toj zoni snimljene vrste koje su drugde ugrožene, nisu dokaz “zdrave” životne sredine.

Naprotiv – dugoročne studije, u kojima se posmatraju životinje u jako kontaminiranim područjima, pokazuju znatan rast mortaliteta, stope tumora, kraći životni vek, brže starenje, promene u krvi, izrasline i druge faktore koji ugrožavaju zdravlje životinja.

Pripjat

Što se tiče ljudi, tamo, prema zvaničnim podacima, danas ne živi niko. Drugi izvori, međutim, tvrde da hiljade ljudi brine o kritičnoj infrastrukturi, a Černobilju čak postoje bakalnice i dva hotela.

Postoji i pravcato stanovništvo koje se ne beleži u zvaničnim statistikama. U pitanju su dobrovoljni povratnici. Oni su se, u godinama neposredno posle katastrofe, na svoju ruku vratili u sela ispražnjena nakon evakuacije 115.000 ljudi. Njihov tačan broj je nepoznat.

Zabranjena zona je zagađena radijacijom i 36 godina od atomske havarije. Trećina te oblasti je kontaminirana transuranijumskim elementima čije je vreme poluraspada 24.000 godina.

Potsećanja radi, nuklearna katastrofa u Černobilju, u blizini grada Pripjat u Ukrajini, dogodila se 26. aprila 1986. godine. Tada je eksplodirao poslednji od četiri nuklearna reaktora, a požar se širio dalje, oslobađajući velike količine radioaktivnog otpada. Radioaktivni oblaci prekrili su, nošeni vetrom, gotovo celu Evropu.

Nuklearka je zatvorena 15. decembra 2000. godine.

Check Also

Sajam cveća “Cvetna bašta” u Lebanu uoči Vaskrsa: Tradicionalna manifestacija koja oplemenjuje proleće

Turistička organizacija opštine Lebane već treću godinu zaredom, uz podršku lokalne samouprave, organizuje sajam cveća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *