Završena podela ugovora o subvencijama poljoprivrednim proizvodjačima

U amfuteatru Visoke poslovne škole u Leskovcu održan je završni skup poedele ugovora o subvencijama poljoprivrednim proizvodjačima.

Posle Pečenjevca, Manojlovca, Grdelice i Vučja gde su ugovori podeljeni proteklih dana, u Visokoj poslovnoj pkoli održan je završni skup na kojem su podeljeni ugovori poljoprivrednicima iz sela koja gravitiraju pretežno ka Leskovcu.

– Velika mi je čast kao direktoru Agencije za lokalni ekonomski razvoj da je grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom smogao snage i obezbedio sredstva za isplatu subvenciju za 2015. godinu. Ova sredstva su potrošena tamo gde treba i namenski, za podizanje novih zasada, kupovinu novih mašina i uredjaja za navodnjavanje, za kupovinu materijala za plasteničku proizvodnju kao i za regresiranje dela kamata na dugoročne poljoprivredne kredite. Sredstva zaista nisu mala i radi se o 20,5 miliona dinara i to samo za prvi kvartal 2016. godine. Do kraja godine Grad Leskovac će obezbediti još 40 milona dinara za subvencije, a javni konkurs će biti raspisan najkasnije za dva meseca. Trenutno Grad i Fond za razvoj poljoprivrede nemaju nikakva dugovanja prema poljoprivredim proizvodjačima. Ova podela subvencija ne znači da završavamo, nego da tek sada krećemo sa radom i očekujem još bolje rezultate tokom cele 2016. godine – rekao je u obraćanju poljoprivrednicima direktor ALER-a Bojan Tojaga.

– I ove godine u prvom kvartalu isplaćene su republičke subvencije i mislim da će ove godine mnogo lakše da ide konkurs za subvencije u 2016. godine. Usvojene su i odgovarajuće uredbe i očekuju se konkursi. Veliki autoritet je upotrebio naš gradonačelnik pre svega za revitalizaciju poljskih puteva, dosta toga je uradjeno i nastavljamo ove godine. Takodje je uložio svoj autoritet i za obezbedjivanje sredstava za komasaciju, i time ćemo završiti veliki posao. Ovaj mesec je vema važan da iskoristite za registraciju poljoprivrednih gazdinstava. Takodje je važno da formirate udruženja, organizacije i asocijacije jer zajedničkim snagama možemo da obezbedimo mnogo više sredstava – rekao je Bratislav Pešić, direktor Poljorpivredne savetodavne stručne službe Leskovac.

Dočekan aplauzima prisutnima se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

– Okupili smo se d abismo vam uručile ugovore po kojima je pravo na podsticaje ostvario 231 poljoprivrednik iz 23 naseljena mesta u ukupnom iznosu od 7,5 miliona dinara. Ovim skupom završavamo podelu ugovora svim poljoprivrednim proizvodjačima koji su u prošloj godini ostvarili pravo na subvencije. Ukupan iznos je 20,5 miliona dinara, a podsticaje dobilo 650 poljoprivrednih proizvodjača sa područja grada Leskovca. Svesni smo da je poljoprivredna osnovna delatnost u Srbiji i da bez razvijene poljoprivrede nema ni jake i stabilne države. Nastojimo da održimo kontinuitet isplate subvencija za šta smo u protekle tri godinie izdvojil 100 miliona dinara, a u budžetu za 2016. godinu predvideli smo 40 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Cvetanović se osvrnuo i kritike koje mogu čuti u okviru predizborne kampanje.

– Ovih dana čujemo pojednice kako često obećavaju veća izdvajanja za poljoprivredu. Cilj ove lokalne samouprave je da ipusni ono što obeća. Juče slušam neke koji kažu da se sada izdvaja 10, a da će oni da izdvajaju 20 odsto za poljoprivredu. A prava istina je da je za vreme njihove vlasti izdvajanje bilo 1 odsto a da sada izdvajamo 3 posto, a da je naš cilj da bude 5 posto. Znači u startu lažu da izdvajamo 10, a još više kada obećavaju 20 odsto. Odakle, od kojih para ? – zapitao se Cvetanović.

– Ono što obećamo to i ispunimo. Želimo da našim poljoprivrednicima stvorimo uslove za nesmetanu proizvodnju i plasman robe. Stočni fond je na nivou iz 1910. godine i naš cilj je da obogatimo stočni fodn, ali i da imamo moderne mašine i sisteme na njivama. Nikada više nije uardjeno nego u ove tri godine. Verujte u ove ljude koji su govorili pre mene i budite sigurni da ćemo ispuniti sve što obećamo – kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Check Also

Redovne isplate iz budžeta grada Leskovca

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma od 3.066.876 dinara za oblast obrazovanja odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *