hotel bell

ZAŠTITA ISTORIJSKE BAŠTINE: Renoviranje Gradske kuće u Leskovcu

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas radove na renoviranju Gradske kuće, jednog od najstarijih objekata u gradu.

Na Gradskoj kući u toku su radovi na rekonstrukciji krova i kompletne krovne konstrukcije kako bi se zaštitio objekat koji predstavlja istorijski i muzejski dragulj Leskovca.

„Postoji više od sto pedeset godina i predstavlja izrazit primer kuće balkanskog stila. Izgrađena je u drugoj polovini 19. veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević, sudiji Atanasiju, a kasnije i njegovom sinu Bori, osnivaču amaterskog pozorišta u Leskovcu, kasnije streljanog od strane okupatora 1942. godine. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države i u ovoj zgradi je 1948. godine otvoren prvi muzej u Leskovcu. Poslednjih godina, usled jačih padavina dolazilo je do prokišnjavanja krova i primećeno je da su vlažni zidovi kuće, čime se ugrožava ceo objekat i jedinstveni nameštaj i predmeti u postavci unutar same kuće. Radovi predviđeni projektom obuhvataju sanaciju krova, i izvršeno je prezidavanje i sanacija postojećih dimnjaka. Ulaganjem grada Leskovca od 3.751.104 dinara biće zaštićena jedna od samo dve orignalne zgrade balkanskog stila u Leskovcu,“ – i dodao da uporedo sa ovim radovima Narodni muzej Leskovac izvodi i radove na uređenju spomen kuće Koste Stamenkovića sa ulaganjem Grada od 2,3 miliona dinara.” – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović na konferenciji za medije u dvorištu Gradske kuće.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević se zahvalio gradonačelniku na poseti i rekao:

„Ovo je jedna velika stvar za naš grad, vršene su renovacije, ali nikada u ovom obimu. Treba imati na umu da muzej ima 4 zgrade, da ima veliki arheološki lokalitet i da su te zgrade zajedno stare 500 godina i da svaka od njih traži neko ulaganje kako bi preživela do sledeće sezone, tako da smo se odlučili da zbog prokišnjavanja, rešimo problem krova i da kasnije krenemo sa sanacijom cele kuće. Ono što je bitno jeste da tri od pet objekata u jednoj sezoni uređujemo – pored Gradske kuće, da ogradimo Caričin grad, da stavimo kamere i da u potpunosti sredimo kuću Koste Stamenkovića.“ – istakao je Dimitrijević.

Check Also

Istraži MERIDIAN SPECIJAL, sastavi dobitan tiket i osvoji 100 poklon spinova!

Prethodnih dana imali smo priliku da uživamo u vrhunskim utakmicama prestižnih UEFA takmičenja. Verovali ili …

Оставите одговор