Vera Pešić – leskovačka ”Mata Hari”

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Vest da je snimnjen film o špijunki Veri Pešić, prosto nameće potrebu da se prisetimo srpske ”Mate Hari”, koja je rođena u Sijarinskoj Banji, a mladost provela u Leskovcu.

Vera Pešić, rođena je 1919. godine u Sijarinskoj Banji, a odrasla je i školu završila u Leskovcu, gde se udala za policijskog pisara. Bila je čuvena po lepoti, pa je nosila nadimak ”Leskovačka lepotica”.

U Beogradu se obrela posle razvoda. Posle uspešno završenog kursa za obaveštajce, primljena je u službu. Njen zadatak je bio da uđe u špijunsku mrežu britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe, koje su plele svoje mreže po Beogradu.

Vera je plenila svojom lepotom, a svoje žrtve-špijunske mete, upoznavala je na najprestižnijim prestoničkim žurkama, govoreći im da radi u Generalštabu. Tako se srela i sa nemačkim obaveštajnim oficirom, a on je uvlači u dvostruku šijunažu.

Kad je rat već bio izvestan, uhapšena je i proterana u Lebane, kako bi tamo ležala u zatvoru, ali Vera uspeva to da izbegne i vraća se u Sijarinsku Banju.

Po povratku u Beograd, bila je zadužena za leskovački i niški okrug, jer ih je dobro ponavala. Sastajala se sa četničkim i partizanskim prvacima, a prilikom prikupljanja obaveštajnih podataka u Gornjoj Jablanici 1943. godine, biva uhvaćena. Zahvaljujući svojim vezama, uspeva da izbegne streljački vod, a svoju lepotu i veštinu zavođenja, iskoristila je da se približi četničkom komandantu Radoslavu Đuriću.

Posle ugušenog puča, koji su nezadovoljni četnici iz njegovog odreda pokušali da izvedu, dolaze četničke vođe iz Glavnog štaba i hapse majora Đurića. Vera je, sa majkom, pokušala da pobegne, ali su uhvaćene i streljane u maju 1944. godine.

Vera Pešić imala je 25 godina i poslednja želja joj je bila da joj metkovi ne nagrde lice.

Uloga srpske Mate Hari poverena je Jovani Stojiljković, a partneri će joj biti Petar Zekavica i Viktor Savić.

Izvor i fotografije: Wikipedia

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *