hotel bell

Vrtić ”Agnes 2”, u naselju Stara stočna pijaca, spreman za prijem dece: Upis počinje u ponedeljak

U njemu će moći da boravi 78-oro dece uzrasta od 3 do 7 godina, razvrstane u četiri grupe, o kojima će se starati 8 vaspitača. Vrtić ima i dvorište, koje će u najskorije vreme biti prekriveno veštačkom travom. Za početak rada je sve spremno, a upis mališana počinje od ponedeljka

Ovo je drugi objekat Predškolske ustanove ”Agnes”, koja se, za nešto više od 30 meseci rada, pozicionirala kao vrlo ozbiljna i odgovorna.

– Neto kapacitet prostora, bez kuhinje, mokrih čvorova i holova je 375 kvadratnih metara. Kada smo 2020. ušli u ovaj posao, sa objektom u ulici Dubočica, ispostavilo se da to nije baš pravi trenutak za pokretanje posla, jer smo se još uvek borili sa kovidom. Tada nam je podrška lokalne samouprave bila od neprocenjive važnosti. Sa vremenom smo uvideli da naši kapaciteti nisu u skladu sa potrebama, pa smo odlučili da otvorimo još jedan objekat. Naš moto je ”Srećna deca današnjice su uspešni ljudi budućnosti”, a iskreno se nadamo da će i ovde sve prštati od dečje sreće, rekla je, na otvaranju direktorka Viktorija Drašković.

Iako je bilo planirano, jaslena grupa nije predviđena, jer ovaj uzrast zahteva posebne uslove rada, kaže ona:

– Hranu i za ovaj objekat priprema Dom učenika u Leskovcu, ali bismo za jaslenu grupu morali da imamo posebnu mlečnu kuhinju. Ona mora zadovoljiti stroge Hasap standarde, a mi trenutno nismo mogli da ih obezbedimo. S druge strane, o najmlađim korisnicima se mora starati osoblje medicinske struke, a trebalo je stvoriti još mnogo uslova, što je za nas, u ovom trenutku bilo energetski i finansijski previše.

Objekat u kome se nalazi vrtić je spolja samo okrečen, ali je zato unutrašnji prostor morao biti kompletno rekonstruisan i to je, uz nabavku opreme, zahtevalo ozbiljna ulaganja.

– Radujem se kad moje ideje zažive, jer ideje nisu dovoljne, ako su neprimenjive. U prvoj godini planiranja sredstava u budžetu za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima, nije bilo zaiteresovanih za ovaj posao. Danas već imamo četiri objekta, a u pripremi je otvaranje još dva, što potvrđuje opravdanost ulaska lokalne samouprave u partnerski odnos sa privatnim vrtićima, konstatovao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Grad će nastaviti da finansijski stimuliše boravak dece u vrtićima, državnom i privatnim, a za te namene, u 2023. godini su opredeljena 22 miliona dinara, istakla je pr gradonačelnika, Aleksandra Stojanović:

– Podsetiću vas da je, u proteklih deset godina, u Leskovcu posao dobilo više od 10.000 ljudi, pa je potreba za mestom u vrtićima drastično porasla. Predškolska ustanova ”Agnes” je prepoznata od strane roditelja kao sigurno, bezbedno i prijatno mesto za njihovu decu, pa je odlučila da duplira kapacitete, tačnije da, posle 68 u prvom, obezbedi 78 mesta u drugom objektu. O njima će, osim vaspitača, brinuti i jedna medicinska sestra i jedna spremačica.

Već od ponedeljka, roditelji mogu doći u ”Agnes 2”, u ulici Matije Gupca, naselje Stara stočna pijaca, da razgledaju objekat, upoznaju se sa uslovima i upišu svoje mališane.

Check Also

Danas je Svetski dan vode – Dve milijarde osoba nema pristup čistoj pijaćoj vodi

Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, ove godine u fokus stavlja krizu dostupnosti …

Оставите одговор