VPP Leskovac prepoznala potrebe tržišta otvaranjem smera Menadžment tehnologije hrane i gastronomije

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu prepoznala je potrebe našeg tržišta i, otvaranjem novog smera, Menadžment tehnologije hrane i gastronomije, danas predstavlja pozitivan primer dobre prakse školovanja kadrova koji će, u budućnosti, moći lako da dođu do posla.

 

Po mišljenju profesora Ivana Mihailovića, pomoćnika direktora Visoke poslovne škole, koji je aktivno učestvovao u izradi ovog studijskog programa, studiranje na gastronomskom smeru učenicima pruža brojne mogućnosti za dalje napredovanje, jer stiču široko znanje i praksu da bi mogli da odgovore svim potrebama budućih poslodavaca.

– Za razliku od sličnih smerova na drugim visokoškolskim ustanovama, koji su pretežno u društveno-humanističkom polju, mi smo se opredelili za inženjerstvo i praktičan deo. Naši studenti, po završetku školovanja dobijaju zvanje „inženjer menadžmenta tehnologije hrane i gastronomija“ što znači da postaju inženjeri, menadžeri, tehnolozi, i konačno, gastronomi, koji će sve to moći da upakuju u jednu dobru celinu. Budući poslodavci će, njihovim zapošljavanjem, dobiti radnike sa čitavim spektrom zanimanja, koji će moći da odgovore svim potrebama i zahtevima u procesu rada, objasnio je Mihailović.

– Dakle, zamisao nije na industrijskoj proizvodnji, nego na radioničkoj, jer mi ugostiteljski objekat doživljavamo kao jednu radionicu hrane sa malim pogonima za izradu pekarskih, mlekarskih ili proizvoda od mesa i mislim da je to put da Leskovac doživi svoj procvat i da se vrati u ono „zlatno doba“, kaže prof. Mihailović.

To je upravo tako i bilo u periodu između dva rata, poklanjala se pažnja radioničkoj pripremi, pre svega, roštilj mesa, i kupci su birali ugostiteljske objekte po majstoru koji te proizvode priprema. Nadam se da ćemo to u Leskovcu moći da vratimo. S druge strane, velika je mogućnost da se studenti zaposle, po završetku školovanja, pa čak i tokom studiranja, kaže Mihailović, navodeći primer dvoje učenika koji su dobili posao u turističkim centrima na Kopaoniku.

– Imate mnogo ugostiteljskih objekata u Srbiji u kojima naši kadrovi mogu doći do zaposlenja, postoji takođe mogućnost za preduzetničko delovanje, otvaranjem novih radnji, i sve to treba podsticati, objašnjava Mihailović. – Verujem da će biti radnih mesta za sve naše studente, koji će, ako ne vrhunski kuvari, postati dobri menadžeri, organizatori proizvodnje, radnici u marketingu, koji će biti upoznati sa osnovnim elementima finansija i računovodstva kako bi mogli da kontaktiraju sa računovođama i finansijerima. Po izlasku iz ove škole, to će biti kompletne ličnosti, koje će poslodavcu moći da vode celokupan posao.

– Takođe, poklanjamo veliku pažnju praksi, i možemo se nazvati pretečama dualnog obrazovanja, o kome sa danas dosta priča. Sarađujemo sa srednjim školama i mislim da je to logičan sled obrazovnih ustanova, najpre srednje stručne škole, pa visoke strukovne škole. Naš cilj je da učenici prvo nauče da rade, pa da onda istražuju, odnosno da najpre upišu strukovne studije, da mogu i da zarade tokom studiranja, i da zatim imaju šansu da upišu i četvrtu godinu, ukoliko vape za akademskim studijama, objašnjava prof Mihailović.

A. Jovanović / S. Stamenković

Check Also

Ružić: Izmenama Zakona o dualnom obrazovanju unapređujemo kvalitet obrazovanja

Ministar prosvete Branko Ružić prilikom posete Leskovcu i Viskoj poslovnoj školi , na kojoj je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *