Vojnici martovske klase položili zakletvu

U kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, zakletvu je, u prisustvu roditelja, rodbine i prijatelja, položila martovska klasa vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Svečanosti u 3. Centru za obuku, prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, v.d. pomoćnika ministra odbrane Radmila Jagodić, zamenik komandanta Komande za obuku, brigadni general Jelesije Radivojević, načelnici Uprave za ljudske resurse i telekomunikacije Generalštaba VS, brigadni generali Stojan Konjikovac i Predrag Simović, načelnik odseka za bezbedonosnu zaštitu Uprave za Vojne policije, pukovnik Željko Obradović, načelnik 3. Centra vojno-bezbedonosne agencije, pukovnik mr Dragan Mitić, načelnik Regionalnog centra Niš, pukovnik Nenad Marković, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predstavnici opština Jablaničkog okruga, Ministarstva odbrane, MUP-a, Srpske pravoslavne crkve, Sektora za vanredne situacije i drugi.

Vojnička zakletva je u Srbiji uvek zauzimala posebno mesto u sistemu vrednosti, što i danas dokazujemo u našim centrima za obuku. Mi nastavljamo tradiciju koji su pre nas sa velikim ponosom gradili naši dedovi i očevi. Neka vas, dragi vojnici, ova zakletva ispuni ponosom i dostojanstvom i neka još više ojača vašu posvećenost očuvanju bezbednosti naše domovine, rekao je načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković.

Tokom služenja vojnog roka steći ćete znanja, veštine i navike koje su vam potrebne ne samo za odbranu zemlje, nego i u životu. Steći ćete veliki broj prijatelja, koje ćete pamtiti dok god ste živi. Nije lako biti vojnik, to nikada nije ni bilo – ali je časno, dodao je general Diković.

Dobro obučen vojnik je garant bezbednosti otadžbine i ponos i Vojske i svoje porodice. Poštovani roditelji, prijatelji i rodbino naših vojnika, danas ste od vaše dece dobili najveći poklon, potvrdu da su stasali u odgovorne, plemenite ljude, zrele ljude koji znaju šta žele i šta su prave vrednosti. Mi ćemo se potruditi da vaši najmiliji bezbedno odsluže vojni rok i da se svojim kućama vrate zreliji i zadovoljniji. Nadam se da ćete od njih čuti sve najlepše o životu i radu u kasarni i da ćete zajedno sa nama graditi ugled Vojske Srbije. U ovom času, pripadnici Vojske Srbije odgovorno izvršavaju svoje zadatke u kasarnama, na poligonima širom naše zemlje, u Kopnenoj zoni bezbednosti, u opštinama pogođenim poplavama i mirovnim misijama UN i Evropske unije, širom sveta. Spremni smo da svojim znanjem, sposobnošću, a ako treba i životima, zaštitimo bezbednost građana Republike Srbije. U duhu vojničkih tradicija našeg naroda, Vojska danas spaja tradiciju sa savremenim, ono najvrednije što su nam preci ostavili i ono što ćemo mi ostaviti našim potomcima. Zato i ne čudi što nam građani veruju i što je ugled vojne profesije svakim danom sve veći, o čemu govori veliko interesovanje mladih za školovanje u vojnim školama i akademiji, kao i za dobrovoljno služenje vojnog roka. Vojnici, postali ste deo Vojske Srbije, institucije kojoj naši građani najviše veruju. To poverenje verujte, nije došlo samo od sebe, već su ga sticale i zaslužile brojne generacije starešina i vojnika svojom požrtvovanošću, moralnošću i sposobnošću, i mi ga moramo opravdati i još više ga graditi. Pred vama je naporna vojnička obuka, a vaše starešine pomoći će vam da je uspešno svladate, da postanete odlični vojnici i da iz ove kasarne izađete čvršći, zreliji i odvažniji nego što ste u nju ušli. Budite ponosni, imamo za to razloga, dodao je general Ljubiša Diković.

U ime lokalne samouprave, vojnicima je svečanu zakletvu čestitao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Dobro obučena vojska je garant bezbednosti jedne zemlje, i upravo zbog toga veliko mi je zadovoljstvo što vidim da je toliki broj mladih ljudi spreman da svoje znanje i trud uloži za dobrobit svoje zemlje. Sve dok imamo decu koja nisu zaboravila tradiciju i prošlost našeg naroda, Srbija, siguran sam, ima svetlu budućnost, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Naša zemlja i njen narod mogu, i treba da budu ponosni na svakog svog vojnika, od onog u Kopnenoj zoni bezbednosti do onih u mirovnim misijama. Mnogo puta do sada se pokazalo da je veza između vojske i naroda jaka. Vojska Srbije je uvek tu da pritekne u pomoć svom narodu kada su životi i imovina ugroženi, u poplavama, snežnim nepogodama i drugim neprilikama. Verujem da će starešine učiniti sve da se stvore neophodni uslovi za obuku kako biste vi bezbedno i dostojanstveno odslužili vojni rok. Vašim roditeljima čestitam, jer su im deca izrasla u odgovorne ljude, koji znaju da vole i poštuju svoju zemlju, a vama poručujem da stičete što više znanja, da radite pošteno i časno i da uvek branite integritet i suverenitet naše zemlje, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U 3. Centru za obuku Vojske Srbije u Leskovcu, zakletvu je danas položilo 189 „dobrovoljaca“, među kojima i 22 vojnika ženskog pola.

Ovo je petnaesta generacija koja dobrovoljno služi vojni rok, a prva od četiri u ovoj godini. Vojnici će provesti tri meseca na obuci i dobiti sertifikat koji je osnovni uslov prilikom konkurisanja za posao u Vojsci, u svojstvu profesionalnog vojnika.

Ana Jovanović

Ana Jovanović

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *