Početna / DRUŠTVO / Vlasotinački gimnazijalci GRADE MOSTOVE

Vlasotinački gimnazijalci GRADE MOSTOVE

U okviru međunarodnog projekta “Gradimo mostove” koji realizuje vlasotinačka Gimnazija u saradnji sa SUGS “Kočo Racin” iz Skoplja, Severna Makedonija, ovih dana realizovana je prva razmena i uzvratna poseta učenika svojim vršnjacima u Vlasotincu.

“Prošle godine je potipisan memorandum o saradnji. Ovo je prva razmena učenika i uzvratna poseta. Mi smo bili gosti Skoplja u decembru. Kod nas u Vlasotincu je trenutno 12 učenika i troje profesora”, pojasnila je profesorka Biljana Pipović, koordinator međunarodnih projekata.

Gosti su prvo posetili izložbu u galeriji Narodne biblioteke “Desanka Maksimović”, a reč je o izložbi fotografija koje su radili Vlasotinčani prilikom obilaska Skoplja. Vlasotinačka Turistička organizacija goste je dočekala raznovrsnom slavskom trpezom. U ime domaćina dobrodošlicu gostima je poželeo direktor gimnazije „Stevan Jakovljević“ Dragiša Pop Ilić, koji je zahvalio na poseti i poželeo im prijatan boravak u Vlasotincu.

O vezi između Srba i Makedonaca u prošlosti govorio je profesor srpskog jezika i književnosti Saša Stanković sa posebnim osvrtom na znamenitog etnografa, slikara i profesora Hristifora Crnilovića.

“U međuratnom periodu Crnilović je bio profesor likovnog u Skoplju, a od posebnog značaja je i to što je on skupljao etnografsku građu u Makedoniji, koja se danas čuva u Manakovoj kući u Beogradu i najveća je takva zbirka na Balkanu”, objasnio je Saša Stanković.

Svoje goste domaćini su poveli u razgledanje Vlasotinca. U vlasotinačkoj crkvi saznali su da je nju izgradio Andreja Damjanov iz Velesa, koji je između ostalog gradio i Crkvu Svete Bogorodice u Skoplju.

Goste je posebno oduševio pogled sa Starog Groblja i šetnja pored reke Vlasine, a sa znatiželjom su slušali priče o Šurdi i pesmu “A sad adio” iz legendarne serije Vruć vetar. Neizostavno je bilo i fotkanje pored znaka “Vlasotince u srcu” i murala na keju.

Za vreme boravka planirana je i dramska radionica u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu, koju će održati Ivona Ranđelović iz Jezičkog studija Beyond English.

U saradnji sa udruženjem SEVAP planirano je organizovanje kviza i rok koncerta gimnazijalaca u kafiću Parma. Predviđene su i sportske aktivnosti u Sportsko –rekreativnom centru „Vlasina“.

„Produžavamo saradnju između naših škola kao što smo planirali i na početku. U istom duhu nastavićemo i u budućnosti. Zahvaljujemo svim angažovanim u ovom prijateljskom i obrazovnom poduhvatu, a posebno direktoru i kolegenici Biljani Pipović kao inicijatoru projekta. Hvala svima“, rekao je Boban Georgijevski, istoričar i zamenik direktora SUGS „Kočo Racin“.

Skopljanske srednjoškolce predvode istoričar Boban Georgijevski, Robert Nestorovski, profesor fizičke kulture i Lilijana Stojanovska, profesorka makedonskog jezika.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

SVI TRAŽE LEK: Naučnici ruske Federalne agencije za biomedicinu tvrde da su napravili preparat za lečenje od Korona virusa

Čitav svet dao se u potragu za lekom koji može da zaustavi Korona virus, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *