Početna / DRUŠTVO / VINO U HRIŠĆANSTVU: Plod ljudskih ruku i dar Božji

VINO U HRIŠĆANSTVU: Plod ljudskih ruku i dar Božji

Vlasotinačko vinogorje se nalazi severno od samog jezera, u okolini Vlasotinca i donjeg dela sliva reke Vlasine. Uzgajaju se crne i bele sorte vina, koje svoju primenu imaju i u religiji.

Crno vino su antički Egipćani asocirali sa krvlju. Njega su koristili Grci u kultu Dionisa i Rimljani u svojim Bahanalijama; judaizam je isto tako inkorporirao crno vino u Kiduš, a hrišćanstvo u pričešće.

Danas gotovo da ne postoji pravoslavni običaj u kome se ne koristi crno vino kojie simboliše Hristovu krv. Ono se pominje i u starom i novom zavetu.

Vino je za hrišćane i plod ljudskih ruku i dar Božiji. Ono je u Pravoslavnoj crkvi sastavni deo gotovo svih obreda – od pričešća, tajne jeleosvećenja, venčanja, svenoćnog bdenja, rezanja slavskog kolača kod Srba do pogreba i molitvi za upokojene. Crkva je propisala posebne molitve koje sveštenik čita pri zasađivanju vinograda, a molitvama se blagosilja vino za trpezom. Grožđe na praznik Preobraženja Gospodnjeg i sami vinogradi osvećuju se po crkvenom činu, a na praznik svetog mučenika Trifuna, zaštitnika vinograda i vinogradara, uz molitve, počinje prvo rezanje vinograda u novoj godini.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

Zaposlenima u izolaciji i obolelima isplata pune zarade

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije donela je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *