Početna / DRUŠTVO / UREĐENJE 77,2 KM ATARSKIH PUTEVA: „Rubin“ Kruševac i „Lazar“ Blace zakupili zemljište bivše „Navip“ Plantaže

UREĐENJE 77,2 KM ATARSKIH PUTEVA: „Rubin“ Kruševac i „Lazar“ Blace zakupili zemljište bivše „Navip“ Plantaže

Program privođenja nameni državnog poljoprivrednog zemljišta, koje je nekada koristilo Preduzeće “Navip“, privodi se kraju. Posle krčenja napuštenih zasada, uradjena je komasacija.  U  toku je uređenje atarskih puteva,  a parcele su pre 15-ak dana izdate, pa se u periodu od tri do pet godina, na tom prostoru očekuju ozbiljna ulaganja.

Više od deset godina “Navipove“ plantaže u Donjem Stopanju bile su napuštene, a  kako su zasadi voća i vinograda bili uglavnom na zemljištu u državnoj svojini, Odeljenje za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Leskovac, 2015. je pokrenulo postupak vraćanja namene ogromnim obradivim površinama.

Prvi korak bilo je krčenje voćnjaka, ali je za najozbiljniji i najkomplikovaniji, trebalo nekoliko godina, pre svega, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

„Na ovom zemljištu više je vlasnika: država, Preduzeće “Navip“ i fizička lica, u čijem posedu je oko 500 manjih parcela. Cilj komasacije, koja je završena prošle godine, bio je da utvrdimo šta je čije. Sada znamo da država na ovom prostoru ima oko 520 hektara  “u komadu“, a zajedno sa parcelama u Priboju oko 600, “Navip“ je dobio 170, a indicidualni vlasnici su zadržali svoje parcele, ali na obodnim lokacijama, pojasnio je Boban Sokolović, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Nakon toga, pokrenuti su investicioni radovi u komasaciji, odnosno uređenje atarskih puteva na predmetnom području.

„Nadam se da ćemo do kraja novembra završiti novu mrežu atarskih puteva u komasacionom području, a naše intenzivne aktivnosti bile su signal potencijalnim investitorima, pa smo  na licitaciji 21. oktobra , izdali državno zemljište na ovom potezu. Donji, ravničarski deo, pogodan za ratarsku i voćarsku proizvodnju, dat je u zakup firmi “Lazar“ iz Blaca, a gornji, brdovitiji, možda i najbolji u Srbiji za uzgoj vinove loze, zakupio je “Rubin“ iz Kruševca. U narednih tri do pet godina, treba očekivati ozbiljnu investiciju na ovom prostoru, najavio je Sokolović.  

Grad Leskovac je, uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do sada uredio 167 kilometara atarskih puteva. Preduzeće “Bagdala gradnja“, u Donjem Stopanju, upravo privodi kraju još jedan, dužine 4 kilometra.

„U narednom periodu, grad planira da izgradi i uredi 78 kilometara atarskih puteva. Nešto manje od polovine će biti pošljunčano i izravnjano grejderom ili buldozerom iz pravca Milanova, Donjeg Stopanja i Vinarca, a 5o kilometara će biti izgradjeno bez pošljunčavanja. Duž puteva će biti iskopani jarkovi. Ukupna vrednost radova premašuje 13,6 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Grad Leskovac obezbedjuje 30, a resorno ministarstvo 70 posto sredstava.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Isplaćena prva rata za projekte iz oblasti kulture

Nakon jučerašnje podele ugovora za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, kao što je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *