Početna / DRUŠTVO / Mladi iz Srbije i Bugarske rade na unapređenju lokalnih zajednica
Dionis Restoran

Mladi iz Srbije i Bugarske rade na unapređenju lokalnih zajednica

U Bugarskoj, na jezeru Pravec je održan forum mladih iz Srbije i Bugarske pod nazivom “Energija mladih za unapređenje lokalnih zajednica”.

U ovom prekograničnom projektu dve zemlje učestvovalo je četrdesetoro mladih ljudi iz različitih regiona Srbije i Bugarske. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Evropske unije, a partnerska organizacija iz Srbije je Klub za osnaživanje mladih 018 iz Niša, koju je na ovom događaju predstavljao Nikola Božanović, dugogodišnji omladinski aktivista i predsednik Krovne organizacije mladih Srbije. U delegaciji je učestovao i Jovan Stanković, student Pravnog fakulteta u Nišu iz Vlasotinca.

“U anketi koja je rađena među mladima širom Srbije, uključujući Jablanički okrug i opštinu Vlasotince, se pokazalo da oko 80% mladih nikada nije bilo aktivno u nekoj organizaciji civilnog društva niti je učestvovalo direktno ili indirektno u realizaciji neke akcije. Ova statistika skoro je identična i u Bugarskoj. Među pitanjima u anketi je bilo i da li će mladi ostati u zemlji, kolika je participacija mladih u organima državne uprave i lokalne samouprave, da li su zaposleni, da li zadovoljni merama koje se preduzimaju od strane države za rešavanje njihovih pitanja i problema”, ističe Jovan Stanković.

Rezultati ankete su pokazali da mladi ove dve susedne zemlje imaju slične probleme i da je ovaj projekat jedinstvena prilika da se oni identifikuju i počnu da se rešavaju, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za mlade i njihovo uključivanje u društvene procese jer oni sa svojim znanjem, energijom i inovativnošću mogu da daju svoj doprinos razvoju manje razvijenih okruga i manjih mesta i da time i celo društvo u Srbiji i Bugarskoj krene u brži progres.

“Oduševljeni smo gostoprimstvom na koje smo naišli i koje ćemo uskoro imati priliku da uzvratimo. Sledeći forum će se organizovati u Nišu. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo naše kolege iz Bugarske da zajedno radimo, napredujemo, razmenjujemo iskustva i primere dobre prakse, družimo se, osnažujemo, podržavamo i realizujemo zajedničke projekte i kvalitetne inicijative, kao i da učvršćujemo prijateljske odnose. Sa kolegama iz Bugarske radićemo na prepoznavanju i rešavanju različitih problema u našim državama u saradnji sa republičkim i lokalnim organima, kao i sa predstavnicima civilnog društva. Zajedno stremimo intenzivnoj prekograničnoj saradnji, povećanju mobilnosti mladih u regionu, jačanju i unapređenje lokalnih zajednica u našoj zemlji”, dodaje Jovan Stanković.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Online program Leskovačkog kulturnog centra od 26. do 30. maja

Na online repertoaru Leskovačkog kulturnog centra ove nedelje od 26. do 30. maja biće prikazana …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *