Početna / DOGAĐAJI / U Vučju održan sabor posvećen velikom junaku Nikoli Skobaljiću

U Vučju održan sabor posvećen velikom junaku Nikoli Skobaljiću

U porti crkve Svetog Jovana Krstitelja organizovan je veliki sabor u čast velikom junaku Nikoli Skobaljiću.

Manifestacija je okupila veliki broj posetilaca, koji su uživali u muzici duduka, gusla i istoriji Leskovca u vreme Nikole Skobaljića kroz tekstove koje su govorili glumci Narodnog pozorišta, a koji su prikazali život Skobaljića od rođenja do pogibije.

Protojerej Marko Adamović iskoristio je ovu priliku da podseti na život i stradanje ovog velikana.

„Radosna su srca naša, zato što smo se okupili u ovolikom broju da proslavimo jednog velikana i mučenika za veru, za slobodu, za narod, za prave ideale. Da proslavimo Nikolu Skobaljića, koji je stradao mučeničkom smrću, kao prvi Srbin kojega su Turci nabili na kolac. Ali njegovo ime nije tog trenutka prestalo da postoji, on živi i sada u našim sećanjima, u molitvi. On nas bodri i uči da i mi budemo istrajni u svemu. Da čuvamo svoju svetinju, veru i pismo. Da svoja ognjišta branimo svojim životima.“

Gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović, iskoristio je ovu priliku da se osvrne na značaj Nikole Skobaljića u istoriji Grada Leskovca.

„Tačno na ovaj dan pred srpsku vojsku stao je gospodar Leskovca i Dubočice, vitez Nikola Skobaljić i poveo je u ono što će biti poslednja pobeda Srba nad Turcima. Nikola i njegovi vojnici, naši preci, pokazali su svoj slobodarski duh i želju za slobodom odbivši ponudu da se voljno potčine vojnoj sili moćne Osmanske države. Nadahnuti idejom da brane svoja ognjišta i porodice, srpski vojnici su do nogu potukli Turke i naterali ih u beg. Danas smo ovde da se sećamo imena prkosnog i podvižnog Nikole Skobaljića što je sa mnogo odvažnosti pokazao nepokolebljivo slobodoljublje i da bismo se setili svetlih dela i velikih žrtava koje su naši preci prineli da bismo se danas Srbima zvali, srpskim jezikom govorili i našom istorijom se ponosili“ – rekao je Cvetanović u Vučju.

Pogledaj takodje

NE OTVARATI: Mejlovima sa lažne „Batutove“ e-mail adrese krenula „fišing kampanja“ i širenje virusa

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije upozorava građane da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *