Početna / DOGAĐAJI / U Vlasotincu održano predavanje „Zdravlje žene – osnova društva“
Reklama

U Vlasotincu održano predavanje „Zdravlje žene – osnova društva“

Reklama

Savet za zdravstvo i socijalnu zaštitu opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vlasotinca organizovao je predavanje na temu Zdravlje žene – osnova društva.

Predavač je bila dr Violeta Pavlović, ginekolog vlasotinačkog doma zdravlja. U punoj sali ona je ovom prilikom podsetila, da žene moraju da odvoje vreme za sebe, naglašavajući da žena takođe treba da bude zdrava fizički, psihički, društveno integrisana i socijalno nezavisna, jer zdrava i srećna žena je osnova pre svega očuvanja porodice a potom i društva.

Prisutnima se najpre obratila Milena Stanković Mitrović, i istakla da Savet za zdravstvo nastavlja sa organizovanjem predavanja i tribina, u cilju informisanja i edukacije zainteresovanih. Pored toga ona je podsetila da je u vlasotinačkom Domu zdravlja pokretni digitalni mamograf više od dva meseca i da su zainteresovane žene mogle da izvrše mamografske preglede.

„Odaziv žena je veliki, nijedna od zainteresovanih nije vraćena sa pregleda, tako da se na pregled javilo više od 2500 žena. Dobro je što su zainteresovane za prevenciju, jer ako se bolest što pre dijagnostikuje veće su i šanse izlečenja. Zbog velikog interesovanja žena produženo je i vreme ostanka mamografa u Vlasotincu. Predavanje koje smo sada ogranizovali, a i ona koja će biti organizovana u narednom periodu upravo su prilika da se informišemo i saznamo nešto više“, rekla direktorka Doma zdravlja i predsednica Saveta za zdravstvo OO SNS-a Milena Stanković Mitrović.

Doktorka Violeta Pavlović istakla je da je rak dojke najčešća bolest žena kako u razvijenom svetu, tako i u Srbiji. Svake godine u svetu oboli oko miliona žena od ove opake bolesti.

„Cilj predavanja je podizanje svesti i edukacija stanovništva. Kancer ne bira ni starost, ni socijalni status. Kancer dojke je jedna od najčešće malignih bolesti od koje oboljevaju žene, zato su neophodni preventivni pregledi koji omogućavaju ponekad i sprečavanje oboljevanja a i ranu dijagnostiku ove opake bolesti. Što se pre bolest otkrije šanse izlečenja su veće, zato su preventivni pregledi veoma bitni. Zato je veoma važno da se žene samopregledaju ili da učestvuju u skring pregledima“, istakla je dr Violeta Pavlović.

Samopreglede treba vršiti bar jednom mesečno, a bar jednom godišnje treba se obratiti lekaru, a mamografske preglede treba vršiti jednom u dve godine.

Ona je podsetila i na simptome kancera dojke, faktore rizika pojave ove opake bolesti i načinu lečenja.

Doktorka Violeta Pavlović je na tribini govorila i kanceru grlića materice . I ova opaka bolest je veoma česta kod žena.

„ Druga opaka bolest koja se najčešće javlja kod žena, kako u svetu tako i u Srbiji je rak grlića materice. Svake godine se dijagnostifikuje oko 1500 žena koje obole od kancera grlića materice, a oko 500 žena izgubi život. U Srbiji dnevno se otkriju četiri slučaja a jedna žena dnevno umre od ove opake bolesti. I za ovu bolest veoma je bitno rano otkrivanje, jer je tada i izlečivost veća, recimo ako se bolest otkrije u premalignoj fazi izlečivost je stopostotna. Najveći faktor rizika za nastanak raka grlića materice nosi infekcija izazvana određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Zato je od najvećeg značaja redovni odlazak kod svog ginekolaga, odaziv na skrining preglede, odnosno raditi bar Papanikolau test i kolposkopiju. Cilj Papanikolau testa je da se promene na grliću pronađu u fazi u kojoj lako mogu da se otklone“, rekla je između ostalog dr Pavlović.

Posebnu pažnju obratila je i na simptome ove opake bolesti, faktore rizika, načinu lečenja.

Doktorka Violeta Pavlović je na tribini govorila i o infekcijama u ginekologiji i načinu lečenja. Prisutni su imali mogućnost da postave pitanja i dobiju odgovore.

Izvor:kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Vranje: Smanjuje se broj pacijenata u Bolnici i broj testiranja u kovid ambulanti

Prema jutrošnjim podacima, do 07.00 sati, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *