Početna / DOGAĐAJI / U Vlasotincu održana javna rasprava povodom rešenja pitanja vodosnabdevanja
Bilbordi

U Vlasotincu održana javna rasprava povodom rešenja pitanja vodosnabdevanja

Na sinoćnjoj javnoj raspravi  povodom trajnog rešenja pitanja vodosnabdevanja Vlasotinca i okoline, predstavnici Instituta za vodopriovredu “Jaroslav Černi”predstavili su rezultate Studije opravdanosti sa generalnim projektom trajnog vodosnabdevanja opštine Vlasotince za period 2018 – 2035.godine.

Odgovorni  projektant dipl. inž. građevine Aleksandar Daničić detaljno je analizirao postojeće stanje i govorio je o trima varijantama rešenja vodosnabdevanja koje studija nudi, sa naznakom da je na odbornicima lokalne skupštine da donesu odluku o tome koja je od te tri varijante najprihvatljivija za opštinu.

-Mi ne namećemo rešenje, nudimo opcije. Po nama, prva varijanta je da se Vlasotince, izuzev jugozapadnog dela, snabdeva isključivo sa izvorišta na Vlasini, uz eventualni dodatak vode iz Rastavnice u Bistrice. Druga podrazumeva vodosnabdevanje iz reke Ljuberađe, koju za svoje vodosnabdevanje već koriste Niš i Babušnica i od nje je potrebno skoro 30 km cevovoda i novo postrojenje. Treća opcija je kombinovano vodosnabdevanje sa izvorišta Ljuberađe i Vlasine. U prvom slučaju troškovi iznose 6,2 miliona evra, u drugom 13 miliona evra, a u trećem 8,5 miliona evra. U drugom slučaju je vrlo ranjima kategorija koristiti izvorište koje se nalazi na teritorji druge opštine – rekao je Daničić.

On je na pitanje iz publike “zašto ne samo Bistrička reka”, odgovrio pitanjem “a koliki je kapacitet Bistričke reke”. Na konstataciju građanina da je “Vlasina kolektor otpadnih voda” , prof. dr Prvoslav Marjanović je rekao da je broj od 20.000 ljudi veoma mali broj za takvo zagađenje.

-To Vlasinom prođe za tri minuta. Vaša tvrdnja je potpuno neutemeljena – rekao je prof. Marjanović.

Direktor JKP Vodovod Vlasotince Zvonko Ilić objasnio je sve načine na koje se kvalitet vode kontroliše i da sve nadležne institucije kažu da je kvaliet vode u Vlasini između prve i druge kategorije na delu iznad vodozahvata.

Pre početka rasprave bila je predstavljena i Studija o ekohemijskom riziku po vodosnabdevanje Vlasotinca i uticaj MHE na sliv reke Vlasine, koju je radio Naučni institute za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. Dr Dragana Đorđević je govorila o štetnom uticau MHE, što je većina prisutnih u sali pozdravila. Dr Nebojša Veljković, ispred Agencije za zaštitu životne sredine govorio je o izazovima kontrole kvaliteta vode u prekograničnim regionima, osvrćući se na blizinu Bugarske u slučaju Vlasotinca i zagađenjima koja se transportuju. On je naglasio da na području sliva Vlasine nema takvih zagađenja, ali ih recimo ima na području Jablanice i Veternice.

Pre početka skupa, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović objasnio je da opština nije imala zakonsku obavezu da organizuje javnu raspravu o tehničkom dokumentu kakav je Studija o rešenju vodosnabdevanja, ali da se posle brojnih polemika u javnosti i neistina koje se često šire putem društvenih mreža o navodnim zagađenjima i radioaktivnosti odlučila da dovede stručne ljude i omogući građanima da postave pitanja i dobiju odgovore.

Pogledaj takodje

Ministar Novica Tončev posetio Vlasotince, „Rosa“ donirala 5 šlepera vode za piće

Pet šlepera flaširane vode za piće Rosa stigli su danas u Vlasotince posredstvom Kabineta ministra …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *