Home / DRUŠTVO / U LKC- u otvoren 58. Likovni salon
hotel bell

U LKC- u otvoren 58. Likovni salon

Likovni salon

Sinoć je u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvoren je 58. Oktobarski likovni salon.

Žiri je za najbolji rad proglasio rad Ivana Milenkovića „Smart phone light 12“ jer na suveren način realizuje temu koja tretira pitanje opsednutosti savremenog čoveka, sredstvima masovne komunikacije provocirajući realnu otuđenost i egzistiranje u virtuelnom svetu.

„Inspiraciju za svoja dela tražim u svakodnevnom životu i okolini, jer se bavim fenomenom svetla koji dolazi iz uređaja i reflektuju se na portretima ljudi – kazao je višestruki dobitnik ove nagrade Ivan Milenković.

Druga nagrada dodeljena je Zoranu Krulju za sliku „Veliki dirigent“ koji u simboličnom krugu nadrealnog prizora iščitava savremeno doba, prepuno paradoksa i izazova. Treća nagrada otišla je u ruke Jeleni Dojčinović za sliku „Japanese blue“ gde umetnica vešto pronalazi individualni rukopis u poetici gestualnog slikarstva u duhu apstraktnog ekspresionizma.

Ova postavka obuhvata 46 dela 34 autora različitih generacija i likovnih poetika. Selekciju radova obavio je stručni žiri koji su činili istoričari umetnosti Biljana Grković, dr Srđan Marković i Milica Todorović i koji su konstatovali značajno interesovanje umetnika za salon, raznovrsnost poetika i medija u kojima su dela izvedena, kao i priliv umetnika mlađe generacije.

Likovni salon

Izložbu je otvorio Srđan Marković koji je ovom prilikom istakao da mu je dtago što dolazi do smene generacija u likovnom stvaralaštvu.

„To pokazuje ozbiljan i odgovoran odnos stvaralaca prema likovnoj sceni u gradu. Ova smotra takođe pokazuje i da polako dolazi do smene generacija među stvaraocima, što će omogućiti i kontinuitet.“

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *