Home / DRUŠTVO / U Leskovcu raste broj porodica sa troje i više dece: Udruženja traže još značajnije podsticaje za rađanje
hotel bell

U Leskovcu raste broj porodica sa troje i više dece: Udruženja traže još značajnije podsticaje za rađanje

Samo u julu ove, u odnosu na isti mesec prošle godine, u Leskovcu je rođeno 20 beba više, a drastične izmene propisa, pokazuje statistika, znatno podstiču odluku porodica na širenje

U Srbiji ima 138.000 višedetnih porodica, što je svega 7,8 posto od ukupnog broja zajednica sa decom. Vođena upravo ovakvom statistikom, a sve više suočena sa “belom kugom“ država je u martu 2018. godine, donela Odluku o finansijskim podsticajima rađanja. Tako je njome predviđena novčana naknada za rođenje prvog deteta, u iznosu od 100.000 dinara, a za drugo porodice dobijaju 240. Za treće dete, obezbeđeno je po 12.000 dinara mesečno u trajanju od 10 godina, za četvrto -18.000 na isti vremenski period.

Foto:RTV

Mere su dale rezultate, pa je negativni prirodni priraštaj u Srbiji blago umanjen. U Leskovcu su, recimo, u 2017. godini , kao treće dete u porodici, rođene 92 bebe, naredne godine 170.

I broj porodica koje su se odlučile na četvrto dete je, u poređenju pomenute dve godine, više nego dupliran: 2017. -20, 2018. -48.

Što se tiče petog deteta statistika je gotovo identična (2017.-10, 2018.- 11).

Najsvežije cifre, pokazuju da se pozitivan trend nastavlja, pa je na teritoriji grada Leskovca, u 2020.-oj godini rođena 191 beba, kao treće, četvrto ili peto dete.

Udruženja, poput Organizacije “Tri plus“ iz Čačka, uputila je Vladi i lokalnim samoupravama predlog sa 15 mera socijalne podrške i benefita za porodice sa više od dvoje dece. Između ostalog, predlaže se mesečna finansijska naknada do punoletstva za najmlađe dete, umanjenje obaveza za komunalne usluge i porez na imovinu, besplatan vrtić i letovanje ili zimovanje za treće i svako naredno dete, besplatne knjige i užina, parking, autobuski prevoz, treniranje u sportskim klubovima, veće studentske stipendije, prednost pri zapošljavanju roditelja sa troje i više dece, spuštanje granica za odlazak u penziju majkama u višedetnim porodicama na 55 godina.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

One comment

  1. ima ovde u naselju najviše je sa po 5, 6 deteta a neki imaju i 7, 8. i kažu ovaj podsticaj im baš lego sada mogu i do 10 jer im već odgovara da to prime, pored socijalne pomoći i prava na besplatni vrtić!
    žive bile komšije, samo da ne palite i bacate džubre. To je kancerogeno i ide na pluća, smrtonosno, čuvajte sebe i decu, jer ako dece nema ko će posle das čuva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.