Home / DRUŠTVO / U Leskovcu održan prvi Festival romske muzike „Romale“
hotel bell

U Leskovcu održan prvi Festival romske muzike „Romale“

Prvi Festival romske muzike „Romale“ na teritoriji grada, ali i čitave Srbije organizovan je na centralnom gradskom trgu.

Festival je otvorio gradski većnik Andrija Atanasković, koji je ovom prilikom istakao da je položaj Roma sve više u sferi interesovanja i delovanja grada Leskovca.

„Kada romska kultura postane vidljiva i naše društvo biće bolje.Festival „Romale“ po prvi put se održava u Leskovcu u organizaciji udruženja “Izvor života“ koje se projektno finansira od strane grada Leskovca. Na festivalu biće predstavljena romska kultura na jedan savremen, kreativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući zajedničke vrednosti svih građana Srbije – kazao je Atanasković.

Miroslav Aliliović, u ime udruženja „Izvor života“ kazao je da je ovo jedinstveni festival, ne samo u Leskovcu, nego i u Srbiji.

„Ovaj današnji događaj je podržan od strane grada i osnovna ideja današnjeg okupljanja je promocija romske kulture. Mi smo se kao udruženje „Izvor života“ prijavili na konkursu iz oblasti kulture, grad Leskovac nam je odobrio sredstva, sasvim dovoljno da nas pokrene, a mi smo iskoristili sve snage i sopstvene resurse koji imamo da spremimo ovaj festival. Na festivalu učestvuje duvački orkestar Elvisa Ajdinovića i Jovana Marković, jedna izvanredna pevačica romske muzike, za koju je poznato da nema veselja, nema svadbe, nema svekrve koja nju ne pozove da uprilici slavlje i Bojan Šabanović jedan od najjačih aktivnih pevača romske muzike. Ovo je prvi put da se ovakav festival organizuje u Leskovcu , ali i u čitavoj Srbiji i želimo da sarađujemo i sa drugim gradovima, regionima. Mi se često okupljamo i organizujemo u okviru romskih naselja a ovo je prvi put da smo izašli javno u centru grada i pokazali Leskovčanima našu kulturu – kazao je Alilović.

Ovaj projekat Grad Leskovac podržao je sa 230.000 dinara.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор