Mladi saksofonisti oduševili leskovačku publiku

Treći Festival saksofonista narodne muzike ”Le saks fest”, okupio je 10 mladih saksofonista, koji su se nadmetali u dve kategorije. Svojim nastupom, oduševili su brojnu leskovačku publiku

Instrument, izmišljen 1842. godine, danas je gotovo nezaobilazan u interpretaciji svih vrsta muzike, a u našoj zemlji spada u najomiljenije, bez koga se ne može zamisliti dobra, posebno narodna svirka. U Leskovcu ga je, među prvima počeo da svira Jumer Arifović, nastupajući sedamdesetih godina sa, tada čuvenim ”Abraševićem”.

Ne treba zato da čudi da je nastup mladih saksofonista narodne muzike, večeras okupio brojne Leskovčane, koje je oduševio nastup svih talentovanih mladića, a posebno najmlađeg, troipogodišnjeg, Stefana Veličkovića.

Na binu je stupio sigurno i samouvereno, a sa istim stavom pozirao novinarima, bodren od roditelja i posebno baka-tetke Zagorke Živković, nekada čuvene leskovačke pevačice, koja je prokomentarisala da ”krv nije voda”.

Stručni žiri, koga su činili Ferus Mustafov, saksofonista i klarinetista, koji je stekao ogromnu popularnost ne samo u rodnoj Makedoniji, nego i u ondašnjoj Jugoslaviji i širom Evrope, Bratislav Đorđević Backo, jedan od najpoznatijih saksofonista sa ovih prostora i Predrag Ristić, profesor Muzičke škole ”Stanislav Binički”, večeras nije imao lak zadatak, ali je morao da donese odluku o najboljima.

Tako je, u kategoriji do 14 godina, najboljim proglašen Dimitrije Stojanović iz Gornjeg Bunibroda. Drugo mesto podelili su Stefab Dugalić iz Jagodine i Nikola Stojković iz Leskovca.

U konkurenciji starijih saksofonistatrijumfovao je Nikola Perić iz Paraćina, ispred, Luke Jovanovića iz Priboja i Luke Đuričića iz Smederevske Palanke i Lazara Alimpijevića iz Despotovca, koji su podelili treće mesto.

Jasno je da se ovaj jedinstveni festival u Srbiji već profilisao kao vrlo kvalitetetan, pa treba očekivati da će narednih godina nastaviti da raste, programski napreduje i razvija se.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *