hotel bell

U Leskovcu održan II Festival folklorne i tradicionalne muzike

U danima za nama , LCA ,,Branko” je u čast presvete Bogorodice i praznika Male Gospojine , po drugi put održao Festival folklorne i tradicionalne muzike , međunarodnog karaktera. 21.septembra u crkvi Odžakliji, uz pojanje Leskovačke crkveno-pevačke družine ,,Branko” i dečijeg crkvenog hora ,,Branko” , crkveni sastavi, sa sveštenstvom i vernim narodom, torženstveno su proslavili praznik rođenja Presvete Bogorodice.

Svečano otvaranje festivala održano je 23. septembra koncertnim nastupom LCA ,,Branko” i besedom Arhijerejskog namesnika leskovačkog protojereja Dalibora Stefanovića. U nastavku je održana tribina sa temom: Odžaklija kroz vekove i značaj muzike za kulturni razvitak naroda, gde je Slađana Mladenović bila medijator , a učesnici tribine bili su protojerej Miroslav Jovanović i etnolog Slađana Rajković.

Prvo festivalsko veče održano je u porti hrama Svete Trojice u Leskovcu od 18č. Učesnici prve festivalske večeri bili su: KUD ,,Jablaničko kolo” iz Lebana, Folklorna sekcija Doma Kulture Pečenjevce, Etno duo OŠ ,,Radovan Kovačević” Lebane, Hor kluba za starije ,,Biseri” Leskovac i Filip Bogdanović instrumentalista iz Lebana. Drugo festivalsko veče počelo je kratkim nastupom LCA ,,Branko” , a zatim je usledio nastavak programa gostujućih ansambala. Gosti druge festivalske večeri bili su : Omladinski-dečiji crkveni hor Sveta Anastasija Srpska iz Vlasotinca ,Etno duo ,,Sladi” , Pevačko društvo Prirodno-matematičkog fakulteta ,,Ramonda serbica” iz Niša, Miljan Toković instrumentalista iz Retkocera (Medveđa), Teodora i Marko Radojković (koncert mladog bračnog para, solo pevač i profesionalni gitarista), Hor mladih ,,Radojica Milosavljević Ica” Muzičke škole u Nišu.

Dve divne večeri bile su posvećene Majci Božijoj.

,,Svaki ansambl je bio kao jedan prelep mirisni cvet, a svi zajedno načinili su prelep buket prinet na dar Majci Božijoj, Njoj u čast i u čast Njoj posvećenom drevnom hramu – crkvi Odžakliji”, rekao je na kraju festivala, Arhijerejski namesnik leskovački Dalibor Stefanović.
Festival organizuje Leskovački crkveni ansambl ,,Branko” sa Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog GG Arsenija.

Check Also

Kompletno uređenje i asfaltiranje ulice Milutina Smiljkovića u Donjem Stopanju

Nakon vodovodne mreže koja je izgrađena prošle, ulica Milutina Smiljković u Donjem Stopanju kompletno je …

Оставите одговор